Suç makinası Barzaniler  

Dünya Haberleri —

Shnyar Anwar Hassan

Shnyar Anwar Hassan

  • Federe Kurdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani hakkında ABD’de dava açan Shnyar Anwar Hassan, "Kurdistan’ın servetini boşa harcıyorlar. Hangi siyasetten ve aileden olduğu fark etmez yolsuzluk yaptığına dair belge varsa araştırırım. Söylentilere değil belgelere bakıyorum" dedi. 
  • Shnyar: “Barzanilerin sadece Virginia’daki köşkü 15 milyon dolar. Başka mülkleri de var. Kaliforniya’da 60 milyon doların üzerinde bir köşk daha satın almış. Dubai’de değeri 100 milyon dolarları bulan mal ve mülkleri var. Benim belgelerimden sonra FBI, Barzani ailesinin bazı şirketlerini kapattı.”
  • Kurdistan Mağdurlar Derneği ve Başûrê Kurdistan vatandaşı Maki Revend tarafından Federe Kurdistan Bölgesi hükümeti ve Barzani ailesinin üyelerinin de olduğu 48 kişi hakkında cinayet ve kaçırma suçlarının da içinde olduğu 24 farklı suçtan dolayı ABD Bölge Mahkemesi’nde yeni bir dava daha açıldı.

PERÎ TAHİR

Mesrur Barzani hakkında dava açtığı için tehditlere maruz kalan ABD vatandaşı Kurdistanlı Shnyar Anwar Hassan, “Ben netim, yolsuzluk ve zulüm düzenine karşı mücadele edeceğim. Tehditler beni durduramaz” dedi. 
Başûrê Kurdistanlı ABD vatandaşı Shnyar Anwar Hassan, ABD Bölge Mahkemelerinde Federe Kurdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'ye karşı 2022 yılında “saldırı, darp ve hakaret” davası açmıştı. Kürt aktivist ve gazeteci Shnyar Anwar ile Mesrur Barzani arasındaki davanın ilk duruşması geçen yılın Nisan ayında Virginia'da yapılmıştı. Dava ABD’de hala devam ediyor. Aktivist ve gazeteci Shnyar Anwar Hassan, Barzani ailesinin kiraladıkları insanlar tarafından sürekli tehditlere maruz kaldığını belirterek “Ben netim, yolsuzluk ve zulüm düzenine karşı mücadele edeceğin. Tehditler beni durduramaz” dedi.

İnkar ettiği malları ortaya çıktı
Shnyar davaya ilişkin süreç devam ettiği için çok fazla ayrıntı veremeyeceğini söyleyerek gazetemize şu bilgileri verdi: “Dava farklı aşamalardan geçti. İlk aşamada Kurdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı benim şikayetime dair bir cevap vermek zorundaydı. Bunun içinde parayla Amerika’daki en büyük hukuk şirketlerinden avukatlar tuttu. Bu aşamada Amerika’da daha önce inkar ettiği bazı mal ve mülklerinin de olduğu ortaya çıktı. Yine bu aşamada FBI, Barzani ailesi için bazı kişileri gözetlemeye başladı. Mahkemenin ilk duruşmasında -ki sadece ben ve Barzani’nin avukatları hazırdı- hakim bu davanın ilginç bir dava olduğunu söyledi. Daha sonra bana cevap verdi ve Mesrur Barzani’nin Virginia'da büyük bir köşkü olmasına rağmen Amerika’da oturmadığı için yargılanamayacağını gerekçe gösterdi. Davanın ikinci aşaması devam ediyor. Mahkeme hala devam ettiği için çok fazla ayrıntı veremiyorum."

Sorumlusu Barzani ailesi
Shnyar, Barzani ailesiyle şahsi bir sorunu olmadığını,  iktidarda bulundukları için Başûrê Kurdistan’da yaşananlardan sorumlu olduklarını söyledi. Bir aktivist ve gazeteci olarak onların yaptıklarını araştırdığını belirten Shnyar, ’’Neden mi söylemlerimde Barzani ailesini öne çıkartıyorum. Çünkü iktidarda onlar var. Kurdistan’da maaşların az ve ya çok verileceğinin kararını, memurların sayısını, Bağdat’la antlaşmaları, vergilerin arttırılmasını, silahlı kuvvetler, dış ülkelerle ve başka birçok konuda her şey hükümet ve bölge başkanlarına bağlı. Bu iki koltuğun sahibi de Barzani ailesinden" dedi.  

Söylenti değil, belgeler var
Öte yandan Behdinan’da Mesrur Barzani tarafından haksız yere zindana atılan siyasi tutsakların durumunun Kurdistan’a büyük zararlar verdiğini kaydeden Shnyar şöyle devam etti: "Kurdistan bölgesinde sadece Hewlêr ve Duhok’ta Barzani ailesinin hükümdarlığında gazeteci ve aktivistler tutuklandı. Yolsuzluğa dair belgelerimin çoğu Barzani ailesi üzerine. Kurdistan halkının yoksulluk içerisinde yaşadığı bir dönemde Kurdistan’ın serveti ve zenginlikleriyle iyi bir hayat sürüyorlar ve boşa harcıyorlar. Kurdistan’da hangi siyasetten ve aileden olduğu fark etmez hakkında yolsuzluk yaptığına dair belge varsa ben onu da araştırdım. Söylentilere değil belgelere bakıyorum."

FBI bazı şirketlerini kapattı
Başûrê Kurdistan’da Peşmerge ve çalışanların maaşlarının ya yarım ya da hiç ödenmediği bir dönemde Barzanilerin sadece Virginia’daki köşkünün değerinin 15 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Shnyar şunları belirtti: “Bu köşkün arkasında bir yer var orayı da Neçirvan Barzani satın almış, bundan da söz ediyorum. Aynı yerde Barzani ailesinin başka mülkleri de var. Kaliforniya’da 60 milyon doların üzerinde bir köşk daha satın almış. Dubai’de değeri 100 milyon dolarları bulan mal ve mülkleri var. Şimdiye kadar Amerika’da belgelerle ortaya çıkardıklarım hakkında hiçbir şeyi reddetmediler. Benim belgelerimden sonra FBI, Barzani ailesinin bazı şirketlerini kapattı.” 

Tehditler beni durduramaz
Dava nedeniyle mektup yoluyla, Facebook, WhatsApp farklı sosyal medya ağlarından günlük olarak tehditlere de maruz kaldığını ifade eden Shnyar “Barzani ailesinin çeteleri, kiraladıkları insanlar tehdit ediyor. Ben netim, yolsuzluk ve zulüm düzenine karşı mücadele edeceğin. Tehditler beni durduramaz" diye konuştu. 

Olayın perde arkası​
2022 yılında Kurdistan Bölgesi'nden bir ABD vatandaşı olan Shnyar Anwar Hassan, ABD Bölge Mahkemelerinde Mesrur Barzani'ye karşı "saldırı, darp ve hakaret" davası açtı. Siyasi dergi The American Prospect, 7 Aralık 2021 tarihinde ABD merkezli Government Accountability Project için çalışan gazeteci Zack Kopplin'in bir soruşturmasını yayınladı. Soruşturma, Mesrur Barzani ve ailesinin, Miami South Beach'teki 18,3 milyon ABD Doları değerindeki CVS eczanesi de dahil olmak üzere, paravan şirketler aracılığıyla çeşitli mülklere sahip olduğunu ortaya koydu. Bu olay üzerine Mesrur Barzani de Shnyar Anwar Hassan’ı makaleyi yazan gazeteciyle ilişki yaşamakla suçlamıştı. Shnyar'ı savunan Amerikalı avukat John P. Rowley bu sözler için “Irak Kurdistanı gibi muhafazakâr dindar bir toplumda pervasız ve tehlikeli bir açıklamaydı” demişti. 7 Nisan 2023 tarihinde Virginia Doğu Bölgesi İskenderiye Federal Mahkemesi'nde Shnyar Anwar ve Mesrur Barzani davasının ilk duruşması yapılmıştı.


Barzani ailesine yeni dava

ABD’de bulunan Kurdistan Mağdurlar Derneği ve Berlin’de oturan Başûrê Kurdistan vatandaşı Maki Revend, Barzani ailesi ve onlara yakın kişilerin içinde olduğu 48 kişiye dava açtı. Cinayet ve kaçırma suçlarının da içinde olduğu 24 farklı suçtan açılan dava Washington’daki mahkemede görülecek. Kişiler dışında kurum olarak Federe Kürdistan Bölgesel Hükümeti de suçlanıyor. Barzani ailesinden hakkında dava açılan kişiler şunlar: Mesut Barzani, Mesrur Barzani, Areen Masrour Barzani, Dilshad Barzani, Lina Barzani, Nihad Barzani, Omar S. Barzani, Rabea Barzani, Sayran Saber Mustafa Barzani, Sidad Barzani, Sihad Barzani, Sirwan Barzani, Waysi Barzani. 
Hoshyar Zebari, Kamal Kirkuki gibi isimlerinde olduğu listede Federe Kurdistan Bölgesel Hükümeti dışında 48 kişinin ismi var. 

Cinayet, kaçırma, işkence
1 milyar dolar değerinde tazminat talep edilen davada Mesud Barzani, Mesrur Barzani ve Veysi Barzani’ye cinayet, kaçırma ve işkence gibi suçlamaların yöneltildiği öğrenildi. Barzani ailesi hakkındaki suçlamaların olduğu şikayet dilekçesinin de 332 sayfadan oluştuğu aktarıldı. 
Mahkemenin davanın görülmesi için önümüzdeki günlerde bir tarih belirlemesi bekleniyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.