Sudan sınırında çatışma

Dünya Haberleri —

Güney Sudan ile Sudan arasında etnik çatışma

Güney Sudan ile Sudan arasında etnik çatışma

  • Sudan ile Güney Sudan arasındaki tartışmalı Abyei bölgesinde düzenlenen saldırılarda kadınlar, çocuklar ve Birleşmiş Milletler (BM) askerinin de aralarında bulunduğu 32 kişi öldü.

Sudan’ın Güney Sudan ile sınır olan tartışmalı petrol bölgesi Abyei bölgesinde yaşanan saldırı ve çatışmada ilk belirlemeler göre 32 kişi yaşamını yitirdi. AFP Abyei’nin, iki bölgesinde meydana gelen saldırıları Güney Sudan ordusu üniforması giyen silahlı milisler ve askerlerin gerçekleştirdiğini duyurdu. 

Yakılarak öldürülenler var
Abyei Enformasyon Bakanı ve bölgedeki Güney Sudanlı yetkililerin sözcüsü Bulis Koch Aguar Ajith, pazar akşamı yaptığı bir açıklamada “Bu saldırılarda aralarında gecekondularında yanan çocuk ve kadınların da bulunduğu 32 kişi hayatını kaybederken, 20’den fazla kişi de yaralandı” ifadelerini kullandı. Sözcü “BM Abyei Geçici Güvenlik Gücü’nde görevli bir askerin öldürüldüğüne” işaret etti ancak daha fazla ayrıntı vermedi.
Güney Sudan’ın 2011’deki bağımsızlığına aracı olan ABD, İngiltere ve Norveç (Troyka), pazartesi günü yayınladıkları bir bildiride, “sükunet ve itidal” çağrısında bulunarak “yerel grupları etkileyebilecek herkesi yeni bir tırmanışı önlemek için gerekli tüm önlemleri almaya ve şiddetin sona ermesi için baskı yapmaya” davet etti. Abyei bölgesi, Sudan ile Güney Sudan arasında yer alıyor ve Güney Sudan’ın 2011’deki bağımsızlığından bu yana gerilimin odak noktası oldu. HARTUM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.