Sudan’a kadın ve çocukları koruyun çağrısı

Kadın Haberleri —

Sudan'da direnen kadınlar /Foto:Afp

Sudan'da direnen kadınlar /Foto:Afp

  • BM, Sudan’da askeri güçlerin çatışmalar sırasında çocuklara yönelik aşı güç kullanma, kadın ve çocuklara toplu tecavüzücü durdurma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Fonu (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdür Vekili Kambou Fofana, Sudan’da çocuklara yönelik aşırı güç kullanımında bulunulduğuna ilişkin açıklamada yaptı. 

BM sitesinde geçen habere göre, Kambou Fofana, Sudanlı yetkililerden çatışma ve siyasi olaylar da dahil olmak üzere özellikle çocuklara yönelik şiddetten kaçınma çağrısında bulundu. 

Şiddet aileleri yerinden ediyor

Fofana, Batı Darfur'da ve en son Jebel Moon'da toplumlar arasında artan şiddetin, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda ölümle sonuçlandığını bildirdi.

Çatışmalar nedeniyle ailelerin yerinden edildiği ve bölgede cinsiyete dayalı şiddet raporlarının geldiğini belirten yetkili, bu hafta başlarında Hartum'da düzenlenen gösterilerde yaralananlar arasında çocuklar ve kadınların da bulunduğunu ifade etti.

Tecavüzün 'üzücü raporları’

Geçtiğimiz Pazar günü Nisan 2019'da otuz yıl boyunca iktidarda kalan diktatör Ömer el Beşir'in devrilmesine yol açan ayaklanmanın üçüncü yıldönümünü kutlayan binlerce kişi sokaklara döküldü. Yapılan protesto ve gösterilerde kadın ve kız çocuklarına yönelik ‘üzücü’ tecavüz raporları aldıklarını kaydeden Fofana, durumu takip ettiklerini kaydetti.

Güvenilir ihlal raporları

Çatışma Sırasında Cinsel Şiddet Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Pramila Patten, ellerinde güvenilir ve ciddi insan hakları ihlalleri raporları olduğunu belirterek, protestocuları dağıtmak için tecavüz, kadın ve kız çocuklarına yönelik toplu tecavüzlerden derin üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Patten konuşmasında, bu suçlar için cezai sorumluluğun bulunmamasının, hayatta kalanların tazminat talep etmelerini engelleyebileceğini, barışın inşası ve kurtarma çabalarını engelleyen “cezasızlık döngülerini” sürdürebileceğinin altını çizdi.

Tespit ve kovuşturma

Yetkili, Sudan makamlarını hayatta kalanlara tıbbi, yasal ve psikososyal desteğe erişmelerini sağlamak için etkili önlemler almaya ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda bu tür şiddetin tekrarlanmasını önlemek için hesap verebilirlik mekanizmaları oluşturmaya çağırdı.

Patten açıklamasında, ”Bu insan hakları ihlallerinin failleri tespit edilmeli ve kovuşturulmalıdır," dedi. Pramila Patten, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin tecavüz ve cinsel taciz iddialarıyla ilgili hızlı, bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma” yapılsın çağrısına katıldığını da ayrıca belirtti.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.