Sudan’da bir ateşkes daha

Dünya Haberleri —

Sudan'ın Başkenti Hartum

Sudan'ın Başkenti Hartum

  • ABD ve Suudi Arabistan yaptıkları ortak açıklamada, Sudan Ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri’nin 7 günlük bir ateşkes kararı aldığını ateşkesin Pazartesi yürülüğe gireceğini duyurdu. Ateşkes tarafların Cidde kentinde yapılan görüşmelerde kararlaştırıldı. 

Pazartesi gece saatlerinde yürürlüğe girecek olan ateşkesin uzatılabileceği de verilen bilgiler arasında. Ateşkes anlaşmasına göre, savaşan taraflar insani yardımın ulaştırılmasına ve dağıtılmasına, acil durum hizmetlerinin yeniden kurulmasına ve silahlı güçlerin hastaneler ve halka açık kurumlardan çekilecek. 
Açıklamaya göre, iki taraf arasında bugüne kadar yapılan ve uyulmayan anlaşmaların aksine mevcut anlaşma ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda ve uluslararası izleme mekanizmalarıyla desteklenecek.
Sudan'da altı hafta süren çatışma kaosa, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde kıtlığa yol açtı ve birçok banka, elçilik, depo ve kilise yağmalandı. Cumartesi günü Hartum'daki durum nispeten sakin olmasına ve sadece birkaç el silah sesi duyulmasına rağmen, Omdarman ve Bahri şehirleri hava saldırılarıyla hedef alındı. Son günlerde Darfur bölgesi de askeri çatışmalara sahne oldu. Sudan'da 26 Nisan'da başlayan çatışmalar sonucunda 705 kişi öldü, 5 bin 280'den fazla kişi yaralandı ve 1,1 milyon kişi yerinden oldu.
Çatışma, özel destek güçlerini Sudan ordusuna entegre etme planı üzerindeki anlaşmazlıkların ardından başlamıştı. HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.