Sudan’da darbeciler dış tepkileri takmıyor

Dünya Haberleri —

  • Sudan’da pazartesi günü geçici hükümeti fesh ederek yönetime el koyan darbeciler, içerideki gösterileri bastırmaya çalıştığı gibi dışarıdaki tepkileri de şimdilik dikkate almıyor.

 

Afrika Birliği, Sudan'ın üyeliğini, ülkede sivillerin öncülüğünde bir geçiş hükümeti kurulana dek askıya aldı. Yapılan açıklamada, darbenin Sudan Anayasası'na aykırı olduğu belirtildi. Dünya Bankası, Sudan'a tüm ekonomik yardımları askıya aldığını duyurdu. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, konuya ilişkin açıklamasında, Sudan'daki son olaylardan büyük endişe duyduğunu, bu durumun ülkenin sosyal ve ekonomik toparlanması ile kalkınması üzerinde yaratabileceği "dramatik" etkiden korktuğunu belirtti.

Başkent Hartum'da darbe karşıtı gösteriler, dün de sürdü. Gösterilere doktorlar ve petrol sektörü çalışanları da katıldı.

Darbecilerin gözaltına aldığı Başbakan Abdullah Hamduk daha sonra serbest bırakıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamduk ile telefonda görüştü. Blinken'ın Sudan ordusuna, tutuklanan tüm sivil liderleri serbest bırakma çağrısını yinelediği belirtildi.

Siyasi gerginliklere ek olarak yüksek enflasyon, gıda, yakıt ve ilaç kıtlığı yüzünden Sudan ekonomisi de derin bir kriz içinde.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, darbe sonrası olağanüstü hal ilan edildiğini, hükümetin ve konseyin dağıtıldığını açıkladı. Seçimlerin Temmuz 2023'te yapılacağını duyurdu. Ülkede internete kısıtlama getirildi. Sudan devlet televizyonunun aktardığına göre askeri yönetim, ABD, Fransa, Katar ve Çin'deki büyükelçilerin yanı sıra Cenevre'de bulunan Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) misyon şeflerini de görevden aldı.

HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.