Sudan’da HDK merkeze ilerliyor

Dünya Haberleri —

Sudan iç savaşında yıkım

Sudan iç savaşında yıkım

  • Sudan’da Ordu birlikleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yoğunluğu başkent Hartum’un güneyinde El-Cezire eyaletine kaydı. Sivil halk görece sakin bölgelere doğru göç etmeye başladı.

Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Sudan’da hakimiyet savaşına devam ediyor. Başkent Hartum’un merkezindeki Ordu Genel Komutanlığı çevresindeki çatışma cephelerindeki yoğunluk düşerken, ülkenin merkezi yeni cephe hattı oldu. HDK  Hartum’un güneyindeki Zırhlı Kolordu Komutanlığı’nı yoğun topçu bombardımanına tutmanın ardınan merkezi bölgeleri ele geçirmeye başladı.  
HDK ülkenin merkezinde yer alan Hartum ile El-Cezira eyaletleri arasındaki bazı sınır bölgelerinde kontrolünü genişletti. Hartum’a yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki El-Aylafun şehrinin kontrolünü ele geçirdi. Bu durum El-Cezira’nın başkenti olan Vad Medeni kentine, savaş bölgelerinden gelen çok sayıda insanın akın etmesine yol açtı.
Hartum’dan El-Cezira’ya gelen vatandaşlar, HDK’nin ‘Um Davan Ban, El-Karnus ve El-Asilat’ bölgelerine girdiğini ve HDK mensuplarının iki eyaleti ayıran sınırlardaki bölgelerde yayılmaya başladığını bildirdi. Şarku’l Avsat’a konuşan vatandaşlara göre HDK’nin bu bölgelerdeki varlığı, bölge sakinlerinde orduyla HDK arasındaki çatışmaların yaşadıkları bölgelere yayılacağı yönündeki korkuları artırdı. Bu durum birçok ailenin güvenli bölgelere yönelmesine neden oldu. 
Bir ay boyunca Sudan Ordusu ile HDK arasında başken Hartum, Bahri ve Omdurman kentlerinde aralıksız şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ülkenin Kuzey Kordofan’daki (orta batı) El-Ebyad şehrinde çatışmalar daha da şiddetli bir şekilde yeniden başlarken, çatışmalar Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala kentinde yeniden alevlendi. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.