Sudan’da savaş suçlarına soruşturma çağrısı

Dünya Haberleri —

  • Sudanlı insan hakları kuruluşları ülkede yaşanan iç savaşta her iki tarafı da ağır insan hakları ihlallerine imza atmakla suçladı ve uluslararası bir soruşturma talep etti. 

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben bir mektup yazan kuruluş temsilcileri, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturma açılması çağrısında bulundu.

30'dan fazla Sudanlı insan hakları kuruluşu hem Sudan Silahlı Kuvvetlerini hem de paramiliter Hızlı Destek Güçlerini Sudan'ın Darfur bölgesinde ve başka yerlerde sivillere karşı insan hakları ihlalleri işlemekle suçladı. 

Yayınlanan ortak bildiride ihlallerin derhal soruşturulması ve konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aracılığıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi talebinde bulunuldu. 

Yargı felç olmuş durumda

Darfur Barosu Başkan Yardımcısı Nafisa Hajar, grubunun toplu katliamlar, etnik temizlik ve zorla yerinden etme de dahil olmak üzere bir dizi ihlal ve saldırıyı belgelediğini ve bunların savaş suçu ve insanlığa karşı suç anlamına geleceğini söyledi. Hajar, Sudan'da yargı sisteminin devam eden savaş nedeniyle felç olduğu göz önüne alındığında, uluslararası toplumun failleri yargı önüne çıkarmak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

13 Temmuz'da Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Karim Khan, Sudan'daki savaş bağlamında, özellikle de Batı Darfur eyaletindeki El Geneina kentinde savaş suçu işlendiği iddialarına ilişkin yeni bir soruşturma açıldığını duyurdu.

Sudan’da Ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında 15 Nisan'da çatışmalar başladı. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre çatışmalar o tarihten bu yana 3,5 milyon kişi yerlerinden edildi.   HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.