M. ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG


Suikast hazırlığı belgeleriyle deşifre edilen MİT Ajanı Mehmet Fatih Sayan’ın davasının üstü de MİT elemanı Muhammed Taha Gergerlioğlu’nda olduğu gibi örtülüyor. 

MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan’ın yargılandığı davanın son duruşması dün Hamburg Yüksek Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Mahkeme, önce 2 yıl ceza verdi, sonra da 3 yıl adli kontrol şartı ile cezayı erteleyerek serbest kalmasının yolunu açtı.  . Serbest bırakılacak olan Sayan 3 yıl içinde başka bir suça bulaştığı tespit edilmez ise söz konusu cezayı yatmayacak. 


‘Adli kontrol’ kılıfı

Hamburg Yüksek Mahkemesi’nin kararını, “Sayan’ın çalışmalarının küçük çaplı olduğu Alman devleti için tehdit oluşturmadığı“ şeklinde gerekçelendirdi. Adli kontrol uygulaması çerçevesinde haftalık imza verecek olan Sayan adres değişikliği ve seyahat gibi durumları Almanya yetkililerine bildirmek zorunda bırakıldı. 

Mahkeme heyeti MİT’in suikast listesinde yer alan Yüksel Koç’un da dinlendiğini ve kendilerinde Sayan’ın suikast planları yaptığına dair bir kanı oluşmadığını da karar duruşmasında dile getirdi. Hakimin „banka hesabınızda 20 bin 950 euro para var ve bu paranın kaynağı belirsiz“ sözlerine karşılık Sayan, kendisine ait arsayı dayısına sattığını ve bu parayı bankaya yatırdığını savundu. İkna olmayan hakim, Sayan’ın ceza alması durumunda bu paraya el konulacağını belirtti. “Bukim“ adlı internet sayfasında Sayan için „istihbaratlar için bilgi topluyor“ notunun yer aldığını belirterek „bu ne anlama geliyor“ sorusu karşısında ise Sayan, „tüm yazılanlar gençlik hevesinden kaynaklı saçma sapan şeyler“ diyerek kendisini savunmaya çalıştı. Almanya’da iltica ederken de yalan söylediğini, ilticasının kabul edilmesi için MİT’e çalıştığını söylediğini iddia etti. 


Savcılık 2.5 yıl istedi 

Sayan’ın savunmasından sonra Savcılık makamı söz aldı. Hazırlanan iddianameyi okuyan savcılık, MİT’çi Sayan’ın Yüksel Koç ve ailesi hakkında bilgi toplamak için kendileriyle yakın ilişki kurmak istediğini söyledi. Yüksel Koç’un hürriyetinin ihlal edildiğini söyleyen savcılık, istihbari bilgi toplama amaçlı ajanlık faaliyeti (§ 99 StGB Geheimdienstliche Agententätigkeit) suçlamasıyla Sayan’ın 2.5 yıl ile cezalandırılmasını istedi.  Savcının talebini gözönünde bulunduran mahkeme 2 yıl cezayı 3 yıllık adli kontrol şartı ile erteledi ve Sayan’ın serbest kalmasının önünü açtı.