
Başta Franfurter Rundschau, Süddeutsche Zeitung, TAZ, gibi tanınmış gazetelerin yanı sıra, Der Spiegel, Stern ve Focus gibi tanınmış dergilerin web sayfalarında bu konu önemli yer tutuyor.
Konu ile ilgili olarak dün CDU, SPD, FDP ve Yeşiller Partisi Almanya Federal Meclisi'ne sünnet yasağına karşı ortak bir önerge sundu.
Büyükelçi memnun
İsrail'in Almanya Büyükelçisi Yakov Hadas-Handelsman bu konuda din özgürlüğüne laik bir çözümün bulunacağından umutlu olduğunu belirtti. Hadas-Handelsman kararın düzeltilmesinin hem Yahudilerde hem Müslümanlara rahatlama sağlayacağını söyledi.
Merkezi Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Yahudi Merkez Konseyi'nin Başkanı Dieter Graumann da, Alman parti fraksonyonlarınin bu hızlı kararlarından memnun olduğunu ve geleceğe ortak yaşamdan bir olumlu gidişat ışığı olduğunu vurguladı.
Ancak, bu yasak gündeme gelmesinden bu yana daha çok Yahudilerin karşı çıkması, Müslüman kurumların ise genelde sessiz kalması dikkat çekiyor.
Yüzde 45 sünnet yasağına evet diyor
Öte yandan merkezi Londra'da bulunan 'YouGov' adlı araştırma enstitüsünün Köln'deki şubesi Alman Haber Ajansı'nın (DPA) sıparişi üzerine bir kamuoyu yoklaması yaptı.
Kurumun araştırmasında "Almanyada çocuk sünneti sizce yasaklansın mı" sorusuna yüzde 45 oranında 'evet' çıktı. Evet diyenler, Yahudi ve İslam geleneklerine karşı olduklarını da dile getiriyorlar.
Araştırmada "Bu yasak Almanya'nın dünyadaki imajına zarar verir mi" sorusuna yüzde 55 'hayır', yüzde 33 'evet', yüzde 12 ise 'fikrim yok' cevabını verdi.
Üçüncü bir soru ise din özgürlüğü ve çağdaşlığa uyumluluk üzerineydi. Son soruya cevap verenlerin yüzde 83'ü dinlerin çağa göre hareket etmesini, yüzde 9'u dinlerin herhangi bir reforma ihtiyacı olmadığını, yüzde 8 ise bu konuda bir fikrinin olmadığını beyan etmiş.
BERLİN