
Amed'in Sur ilçesinde aralarında çocuk, yaşlı ve yaralıların da bulunduğu 200'e yakın sivilin mahsur kaldığı mahallelere yönelik saldırılar devam ediyor. Sivillerin ancak zaman zaman kısa telefon mesajlarıyla aktardığı son duruma göre, Türk devlet güçleri tank ve top atışlarının yanısıra kimyasal gazlar atarak da katliam yapmak istiyor.
Elma kokulu gazlar
2 çocuğuyla ilçede mahsur kalan Remziye Tosun, saldırılar sırasında bayıltıcı ve sersemletici etkisi olan gazların kullanıldığını belirtti. Gazın muz ve elma kokusunu andırdığını ve boğaz yaktığını söyleyen Tosun, gaz nedeniyle mahalle içlerinin dumanla dolduğunu anlattı. Tosun gazın bulundukları noktalara ulaşmaması için kaldıkları evlerin kapı ve pencerelerini battaniyeler ile kapattıklarını söyledi. Tosun, "Binalar üzerimize yıkılıyor. Kolonlar eğri hale gelmiş, toz, toprak içinde nefes almakta zorluk çekiyoruz. İçinde olduğumuz binanın bir tarafı tamamen gitmiş. Bina düştü düşecek" dedi.
Tosun olası bir katliam durumuna karşı çocuklarının isimlerini kollarına yazdığını ifade etti. Daha önce de çocuklar, isimlerini bakır tellerden yaptıkları kolyelerle boyunlarına asmıştı.
Mahallelere yönelik bombardımanlar da sürüyor.
Teslimiyeti reddediyoruz
Dün de Dört Ayaklı Minare yönünden mahallelere yoğun top atışı yapıldı. Aralıksız tanklardan atılan topların gürültüsü kentin tüm noktalarından duyuldu.
Eşleri ve çocuklarını çıkardıktan sonra evlerini terk etmeyen Karatay kardeşlerden Ahmet Karatay, teslimiyet çağrılarına yanıt verdi. Karatay, "Biz halk olarak teslimiyeti kabul etmiyoruz. Burada devlet tanklarla evleri binaları bombalıyor, yıkıyor, yakıyor. Sivillerin kaldığı alanları tanklarla bombalıyor. Kimlerin öldüğünü, kimlerin sağ olduğunu bilmiyoruz. Ama biliyoruz ki saatler geçtikçe canlar yok oluyor. Halk artık ayaklanmalı ve bu zulme sessiz kalmamalı" diye konuştu.
Amed'de patlama
Amed'in Yenişehir ilçesine bağlı Ben û Sen Mahallesi'nde bulunan bir evde, önceki gece yaşanan patlamada 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 çocuk ağır yaralandı. Hayatını kaybeden ve kimliği tespit edilemeyen genç erkeğin cenazesi Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Patlamada ağır yaralanan 7 yaşındaki H.A. da kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahale ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.
AMED