- İHD Eşbaşkanı Oya Ersoy, 'suçlara' göre kategorilerin yapılmış olmasının, sürecin ruhuna uygun olmadığını söyledi.
MA'ya konuşan Ersoy, 'çerçeve yasa'yı barış konusunda bir kapının aralanması, Kürt meselesinin çözümünde hukuki ilk adım olarak gördüğünü belirterek, "Yeterli değil ama kıymetlidir. Barışla sonuçlanacak bir sürecin örgütlenebilmesi için kuşkusuz hepimizin katkısına ihtiyaç var” dedi.
Sürecin, sürüncemede kalmayacak şekilde örgütlenebilmesi ve sürdürülebilmesi için silahların bırakıldığının teyidinin süresinin bir ay içinde tamamlanmış olması gerektiğini belirten Ersoy, “Yine suç tarihi ve suç kategorileri bulunuyor. Suçlara göre kategorilerin yapılmış olması sürecin ruhuna uygun değil. Bunun kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Yasada bulanan siyaset yasağının, seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıracağını ifade eden Oya Ersoy, "Bir barış sürecine evrilebilmesi için yasanın yaşama geçirilmesi gerekiyor. Bu da Türkiye'nin demokratikleşmesi ve hukuk güvencesinin sağlanmasıyla mümkün” uyarısında bulundu.
Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin sadece siyasete bırakılmayacak kadar önemli olduğunun altını çizen Oya Ersoy, şunları ekledi: “Bu süreç, bizim için bir mücadele süreci. Bu nedenle insan hakları savunucuları olarak çağrımız, bu ülkede demokrasi isteyen bütün güçlerin ve halkların aralanan bu kapıyı birlikte açmalarıdır. Bunun ancak bizim mücadelemizle mümkün olacağının bilincindeyiz. Yasanın, bu haliyle bile Meclis’ten geçmesi önemli ama ciddi riskler de barındırıyor. Bu nedenle riskleri bertaraf etmek gerekiyor. Gözleme kurullarında yer verilmezse bile fiilen üzerimize düşen sorumluluğu yapacağız.”