Surgisphere’nın koronavirüs yalanları

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Amerikan merkezli Surgisphere şirketinin koronavirüs tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü dahil birçok sağlık kuruluşunu yanılttığı ortaya çıktı.

The Guardian, ABD merkezli Surgisphere şirketinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dahil en büyük sağlık kuruluşlarını koronavirüs tedavisinde yanılttığını ortaya çıkarttı.

Habere göre Surgisphere adındaki bu şirket yasal yollardan pek çok hastanenin ve hastaların verilerine ulaşarak bunları bir havuzda biriktiriyor. Dünyanın en önde gelen akademik tıp dergilerinden “The Lancet” ve “New England Jorunal of Medicine” gibi kurumlar bile bu veriler ışığında çalışmalar yaptı. Hatta yayımlanan makalelerin bazılarında şirketin kurucusu Sapan Desai de ortak yazar olarak yer aldı.

Medyascope’den Okan Yücel’in çevirisnin yaptığı habere göre şirket ile ilgili çok sayıda bilinmeyen var. Şirket yetkilileri koronavirüs hakkında edindikleri bilgilerin metodunu açıklayamıyor. Hatta şirketin bilim editörü, bir bilimkurgu yazarı. Büyük dergilerde basılan makalelerin bazıları özellikle Latin Amerika’daki pek çok hükümetin koronavirüs tedavisinde değişikliğe gitmesine yol açtı. Aynı zamanda DSÖ ve bazı enstitülerin kullanımı tartışmalı olan hidroksiklorokin ilacının tedavilerde kullanılmasını durdurma kararı almalarındaki nedenin de bu olduğu biliniyor.

Şirketin bilimsel çalışması yok

The Guardian, olarak Surgisphere ile ilgili şu bilgilere ulaştığını yazdı:

  • Kamuya açık kaynaklar incelendiği zaman Surgisphere’ın bazı çalışanlarının hiçbir bilimsel çalışması yok. Bilim editörü olarak tanıtılan kişi aslında bir bilimkurgu yazarı.
  •  Şirketin LinkedIn sayfasının takipçi sayısı 100’den az ve sadece altı çalışan olduğu görülüyor. Hatta çarşamba günü çalışan kişi sayısı üçe düşürüldü.
  • Dünyanın en geniş ve en hızlı güncellenen hastane veritabanına sahip olduğunu ifade eden şirket internet ortamında neredeyse hiç yok. Twitter hesabında 170’den az takipçi var ve Ekim 2017 ile Mart 2020 arasında hiç tweet atılmamış.
  • Şirketin kurucusu Desai hakkında Surgisphere’den bağımsız olarak üç kez mesleki hata davası açılmış. Scientist dergisine verdiği söyleşide Desai bu iddiaları “mesnetsiz” olarak nitelemiş.
  • Desai’nin Wikipedia sayfası ise kendisi ve Surgisphere hakkındaki iddialar nedeniyle silinmiş.

DSÖ’ye baskı bile kurdular

22 Mayıs günü Lancet dergisinde dünya kamuoyunda ses getiren bir makale yayımlanmıştı. Makalede halk arasında sıtma ilacı olarak bilinen “hidroksiklorokinin” koronavirüs hastalarının ölüm oranlarını ve kalp sorunlarını artırdığı yazıyordu.

Makalede Surgisphere kurucusu Desai’nin de imzası vardı. Açıklamaya göre makalenin yazım aşamasında şirketin dünya genelinde 1200 hastaneden ve 15 bin hastadan edindiği bilgilerle oluşturulan veritabanından yararlanılmıştı.

Bu haber dünya gündemine oturdu ve DSÖ’ye koronavirüs tedavisinde hidroksiklorokin kullanımını yasaklaması için büyük baskılar yapıldı.

Verilere nasıl ulaştı?

En çok tartışılması gereken konulardan biri de 2008’de Desai tarafından bir tıbbi eğitim şirketi olarak kurulan bir yapının nasıl böyle güçlü bir veri tabanına sahip olduğu. Surgisphere toplam 96 bin hasta ve 1200 hastanenin verilerine sahip olmakla övünüyor.

The Guardian’a konuşan Desai, şirkette sadece 11 kişinin çalıştığını söyledi. Bazılarının tıbbi eğitimi olmamasına rağmen yazılım ve strateji belirleme gibi alanlarda uzman olduğunu belirtti.

Desai bu güce ulaşmalarını ise yapay zekâ kullanımındaki becerilerine bağlıyor. Ancak Desai’nin veritabanındaki hiçbir bilgi şu ana kadar kamuoyu ile paylaşılmadı. Hükümet organları ile birlikte çalışan bir danışmanlık şirketi olan Nous Group’un veribilimcisi Peter Ellis ise Surgisphere’in veritabanının tamamen uydurma olduğunu ifade etti.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.