Suriye ile diyalog kesildi

.

.

  • PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, çözüm istemeyen Suriye hükümeti ile diyalogun kesildiğini söyledi.

 

Suriye hükümetini 2011 öncesi zihniyetiyle düşünmekten vazgeçmeye, tek parti yönetimini artık unutmaya çağıran PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, "Suriye hükümeti bu konuda hiçbir olumlu atmadı. Şu anda Özerk Yönetim ile Suriye hükümeti arasında devam eden hiçbir diyalog yoktur" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, ANHA’nın sorularını yanıtladı. Xelîl, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin bir süre önce Rusya’nın da aracılığıyla Suriye hükümeti ile bir takım görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlattı. Suriye hükümetinin, Özerk Yönetim gerçekliğini kabullenmediğini belirten Xelîl, "Şu anda Özerk Yönetim ile Suriye hükümeti arasında devam eden hiçbir diyalog yoktur. Suriye hükümeti bu konuda hiçbir olumlu atmadı” dedi.

"Talep ettiğimiz şey haklarımızın ve kimliğimizin tanınmasıdır. Diğer halklar bu topraklarda ne kadar hak sahibiyse Kürtler de bu toprakların sahipleridir. Bu sahiplikten doğan hakları vardır. Bizim Suriye’den ayrılmak gibi bir talebimiz yok ancak Suriye hükümeti hep bunu bahane ediyor” diyen Xelîl, şöyle devam etti: "Sorunların çözülmesi için hükümetin sorumluluk alması gerekiyor. Hükümet bu sorumluluğu almadığı için Türk devleti Suriye topraklarını işgal etti. Hesekê’de binlerce kişinin suyu kesildi. Hükümet bu konuda neden bir adım atmadı? Suriye’yi işgal eden Türk devleti şimdiye kadar neden resmi olarak hiçbir uluslararası merciye şikayet edilmedi? İşgalci Türk devleti Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê, Ezaz ve Bab’ı işgal ettiğinde Suriye hükümeti ne yaptı? Zihniyet, Suriye hükümetinin buraları Suriye toprağı olarak görmediğini söylüyor. Sahada yaşananlara baktığımızda bu zihniyetin tezahür ettiğini görüyoruz. Biz buna engel olmak için diyalog talebinde bulunmamıza rağmen Suriye hükümeti bunu kabul etmiyor. Buna rağmen çıkıp Özerk Yönetim’in Suriye’yi parçalamaya çalıştığını söylüyor. Başından beri aynı şeyi söylüyoruz. Suriye topraklarının üstünde bulunan her şey Suriye’de yaşayan herkesindir. Hep diyoruz; bu topraklarda bulunan su, petrol ne varsa tüm Suriyelilerindir. Bu söylediğimiz tanımayan hükümet, dönüp bize neden bize pay vermiyorsunuz diyemez. Suriye hükümeti, bu zihniyeti yüzünden Suriye’yi bu hale getirdi.”

Suriye hükümetini 2011 öncesi zihniyetiyle düşünmekten vazgeçmeye, tek parti yönetimini artık unutmaya çağıran Xelîl,   “Suriye hükümetinin temel amacı tüm Özerk Yönetim bölgelerini ele geçirmek ve Suriye’yi 2011 öncesine geri götürmektir" dedi. 

Komite toplantısı zaman kaybıdır

Suriye hükümeti ve Türkiye yönlendirmeli gruplardan oluşan Suriye Anayasa Komitesi’nin 3. toplantısı, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılıyor. Suriye’deki halkların temsilcileri ise yine toplantıya davet edilmedi. Daha önce yapılan toplantılarda bir sonuç elde edilmedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, “Anayasa Komitesi görüşmeleri uzun ve zorlu bir süreç. Fakat Suriye’deki savaşı bitirmek adına da çözüm olmuyor” sözleriyle çözümsüzlüğe işaret etmişti. Türkiye’nin Serêkaniyê ve Girê Spî saldırılarından hemen sonra yapılan ikinci toplantı da sonuçsuz kalmıştı. Yapılacak 3. toplantının ise Suriye hükümeti ve Türkiye’nin olası bir operasyon için İdlib’e yaptığı yoğun sevkiyatlar dönemine denk gelmesi dikkat çekiyor. 

Toplantıya ilişkin ANHA’ya konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Hebîb, “Bu süreçte böylesi toplantıların yapılması, daha öncekiler gibi zaman kaybıdır. Çünkü Suriye’de gerçekleri ortaya çıkarmayan ve ne bölgesel, coğrafi düzeyde ne de yönetim düzeyinde Suriye halklarını temsil edenlerin yer aldığı toplantılardır” dedi.

Komite’nin, Türkiye, İran, Rusya ve Suriye hükümetinin Astana ve Soçi anlaşmalarıyla sınırlandırıldığını, sahadaki gelişmelerin gerçeğinden uzak olduğunu kaydeden Hebîb, şunları söyledi: "5 milyon Suriyeli yurttaşı toplumsal, siyasi ve yönetim olarak temsil eden Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri bu toplantılara çağırılmamıştır. Suriye’de halen savaş ve işgal var. Cerablus, Ezaz, Bab, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî Türk devletinin işgali altında. İdlib’de hâlâ yoğun gelişmeler yaşanıyor. Tüm bunlar ortadayken anayasa nasıl tartışılacak? Bu toplantıların sonuçları, katılmadığımız için bizi bağlamamaktır.”

QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.