Önceki akşam Avrupa saatiyle 23.00'de başlayan oylamada 15 üyeli Konsey'in geçici üyeleri Güney Afrika, Hindistan, Lübnan ve yoğun bir Suriyeli nüfusa sahip Brezilya çekimser oy kullandı. Böylece BM Güvenlik Konseyi'nin AB'li üyeleri olan Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz'in hazırladığı karar tasarısı reddedilmiş oldu. Tasarı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı daha sert önlemler içeriyordu. Tasarı, devletin rejim karşıtlarına uyguladığı baskı ve şiddeti sonlandırmaması halinde, ortak bir tavır belirlenmesi ve daha sert önlemlerin devreye konulması öngörülüyordu.

'Tasarı barışçıl çözüme karşı'

Karar tasarısını veto eden Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Suriye'ye karşı "yaptırım felsefesi" içerdiği için tasarıya karşı olduklarını, karar tasarısının Suriye'deki krizin barışçıl çözümüne karşı olduğunu savundu. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Li Boadong ise, uluslararası toplumun, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada da, Pekin yönetiminin yaptırım içeren bir BM kararının Suriye'deki durumu düzeltemeyeceği görüşünde olduğu belirtildi. Sözcü Ma Zhaoxu, reform vaatlerinin hayata geçirilebilmesi için bütün tarafları şiddetten uzak durmaya çağırdıklarını ifade etti.

Oylamadan sonra kriz çıktı

Batı devletleri ise Rusya ve Çin'in vetosuna tepkiyle karşılık verdi. Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Peter Wittig, "Bugün BM Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik görevinde başarısızlığa uğradı" dedi. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da, "Bu vetonun taşıdığı anlam konusunda şüpheye yer yok" diyerek bunun siyasi bir tercih olduğunu söyledi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ise vetoyu Suriye halkının yanında olmaktansa, rejime silah satmayı tercih edenlerin basit bir hamlesi olarak nitelendirdi.

Öte yandan oylamadan hemen sonra Güvenlik Konseyi, karşılıklı suçlamalara sahne oldu. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, karar tasarısını hazırlayan devletlere sert suçlamalarda bulunurken, ABD'nin temsilcisi Rice salonu terk etti. Caferi, İngiltere ve Fransa'ya sataştıktan sonra "Ve bir de Almanya var, üçüncü silahşorumuz. Avrupa'daki Yahudilere zulmeden Almanya, şimdi de yalancı ve aldatıcı bir karar meselesinde dürüst arabulucu rolüne soyunmuş" dedi.

NEW YORK