Suriye’de, El Kaide TC ittifakı

Dünya Haberleri —

Tahrir-Al-Sham

Tahrir-Al-Sham

  • Ankara-Şam görüşmesinden rahatsızlık duyan Suriye’deki silahlı güçler Suriye ordusuna ait tahkimatlara yönelik saldırılarını artırdı. HTŞ, İdlib’de Suriye rejimi güçlerini vurdu.
  • Türk devleti ile anlaşmalarına bağlı kalan Heyeti Tahriru’ş Şam yönünü Halep, İdlib ve Lazkiye çevresindeki Suriye askeri tahkimatına çevirdi. Son iki haftada El Kaide ile Türk devleti 3 defa görüştü. 

İdlib ve Halep çevresi ile Türk devletinin fiili işgali atında bulundurduğu bölgelerde üslenen silahlı güçler Suriye’nin askeri güçlerine yönelik eylemler düzenliyor. HTŞ ve bağlantılı güçler Halep ve İdlib’in Suriye devlet güçleri ile temas hattında iki günden beri operasyon düzeyinde saldırı halinde. Yaşanan çatışmalarda çok sayıda Suriye askerinin öldüğü açıklanırken, HTŞ sosyal medya üzerinden çatışma ait görüntüleri yayınladı.

Askeri hareketlilik hakkında Şarku’l Avsat’a açıklama yapan bölgedeki silahlı güçler, Heyetu Tahriru'ş Şam’ın  (HTŞ) çatısı altındaki gruplardan Ensar Ebu Bekir El Sıddık Tugayı'na bağlı güçleri, İdlib'in güney kırsalındaki stratejik öneme sahip Tel Kevkeba beldesinde rejim güçlerine ait askeri bir noktaya baskın düzenlediğini söyledi. Taraflar arasında yoğun çatışmaların yaşandığını belirten kaynak, Suriye ordusundan 5 askerin öldüğünü ve çok sayıda yaralı olduğunu söyledi. 

Saldırı, HTŞ çatısı altındaki gruplardan Abdurrahman bin Auf Tugayı’nın, Halep'in batı kırsalındaki Basratun beldesi çevresinde rejim güçleri ve onları destekleyen milislere ait askeri bir noktaya düzenlediği baskından bir gün sonra gerçekleşti. Çatışmanın yaşandığı askeri noktada Suriye devlet güçlerinden 15, Abdurrahman bin Auf Tugayı’ndan da iki kişi öldü. 

Gözlemcilere göre HTŞ grupları Lazkiye'nin doğu kırsalı, İdlib'in güneyindeki Cebel ez-Zaviye çevresi ve Halep'in batı kırsalındaki temas hatlarının gerisindeki rejim güçlerine ait savunma mevzilerine yönelik bir aydan kısa bir süre içinde 11 baskın düzenledi. Gözlemciler, bu saldırıların HTŞ'ye ‘tüm siyasi ve askeri koşullar ve gelişmelerle, özellikle de Suriye rejimiyle Türkiye arasındaki yeni siyasi yakınlaşma ve normalleşme sürecinin olası sonuçlarıyla’ başa çıkma yeteneğine ilişkin açık mesajlar olduğunu düşünüyorlar. HTŞ, başta Serakib, Maarat en-Numan, Han Seyhun ve Halep'in batı kırsalını ele geçirmek için halka çağrı yaptığı gelen bilgiler arasında.

Türk devletinin El-Bab, Efrîn, Ezzaz, Cinderes, Mabata ve Suran olmak üzere önemli ilçelerde ve köylerde Şam ile Ankara arasındaki normalleşme sürecine karşı onlarca gösteri düzenlendi. Türk devletine bağlı çeteler ile halk arasındaki tutumlardaki ve tepkilerdeki tutarsızlık belirgin hale geldi. 

El Kaide ile 3 görüşme 

Heyetu Tahriru'ş Şam, Suriye’yi kuzeyden boylu boyunca geçerek doğu batı ekseninde birbirine bağlayan ana arter olan M4 ve bağlantılı M5 karayollarının batı bölümünü denetimi altında tutuyor. Suriye El-Kaide’si olarak da bilinen HTŞ işgalci pozisyonda olan Türk devleti ile yaptıkları anlaşmaya bağlı olduklarını yeniledi. HTŞ’nin Efrîn’de Türk devletine bağlı çete guruplarına yönelik yaptığı saldırı ile kentin bir çok gölgesini denetim altına aldı. Türk devleti ile HTŞ arasında yapılan anlaşma gereği ele geçirdiği üç askeri üssü Türk devletine teslim etmişti. 

Heyetu Tahriru'ş Şam liderinin daha önce Astana müzakerelerine bağlı kalacağı ve M4 otoyoluna herhangi bir saldırıyı önleyeceği vaatlerine rağmen Ankara, "cihatçı" grupların veya çetelerinin M4 otoyoluna misilleme saldırıları düzenlemesinden korkuyor. 

Islamic World News’in haber kaynakları görüşme hakkında; ‘Türk ordusu ve istihbarat görevlilerinin geçtiğimiz günlerde Heyetu Tahriru'ş Şam heyetiyle üç görüşme yaptığını ve HTŞ lideri El-Culani'nin yolu emniyete alma, Türk noktalarına zarar vermeme ve M4 otoyoluna saldırmama taahhüdüne bağlı kaldığını açıkladılar. Görüşmenin ardından Türk heyetine El Culani'den, kendisi ve grubunu siyasi çözüm görüşmelerine alma olasılığının da yer aldığı bir dizi konu da gündeme geldiği belirtiliyor.

Halep-Lazkiye Uluslararası Yolu ve bağlantılı M4 otoyolu Lazkiye şehirlerini Rojava Kurdistan’ının Irak sınırında ki Al Yaroubiyah'a sınır kentine bağlayan uluslararası yol. Bu otoyol Kuzey-Doğu Suriye denetimideki Qamışlo, Kobanê, Minbic üzerinden Efrîn hattından Halep’e kadar uzanıyor. Yol Halep’ten İdlib üzeri 60 km ortak olan Halep-Hama uluslararası karayolu (M5) ile kesişiyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.