Suriye’de son 72 saat: 3556 ölüm

Dünya Haberleri —

Suriye'de deprem ve su baskını. Foto: AFP

Suriye'de deprem ve su baskını. Foto: AFP

  • Ölü Deniz fay hattının kırılması ile yaşanan yıkımdan etkilenen Suriye’de, 72 saat sonra yaşamını yitirenlerin sayısı 3556’ya ulaştı. 5192 kişinin yaralı olarak kurtulduğu açıklandı.
  • Deprem ile yüzleşen Suriye halklarına Türk devletinin düşmanlığı sınır tanımıyor. Türkiye Habur ve Asi nehirlerindeki baraj kapaklarını açtı onlarca köy sular altında kaldı. 

Suriye’nin deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmalarında ölü sayısı 3556’ya yükselirken bir çok yerleşim birimine acil yardım ulaştırılamadı. 
Suriye devlet güçlerinin denetimi altındaki bölgelere uluslararası insani yardım ulaşmaya başladı. Arap Birliği’nin yanı sıra bir çok sivil toplum kuruluşu hava koridoru oluşturuyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) aktivistleri, Suriye’nin kuzeyini vuran depremde, en az 3556 kişinin öldüğü ve yaklaşık 5192 kişinin de yaralandığını kayıt altına aldı. Enkaz kaldırma çalışmalarında ilerleme kaydedildikçe ölü sayısında dramatik bir artış yaşanıyor. 

Gözlemevinin açıkladığı veriler şöyle: 
Suriye devlet güçlerinin denetimindeki Lazkiye ve Halep kenti ve civarındaki bölgelerde 1581 kişi yaşamını yitirdi. 
Türkiye destekli çeteler ile HTŞ’nin kontrolü altındaki bölgelerde 1975 kişi, Cindires'te yüzlerce ölüm ve Halep kırsalındaki Al-Atarib şehrinde 161 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Türkiye’den getirilenler hariç 
SOHR aktivistleri Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de yaşamını yitirip tekrar Suriye’ye nakledilen 375 vatandaşı verilere dahil etmediklerini açıkladı. Şiddetli deprem ayrıca Suriye'nin orta, kuzeybatı ve batısındaki yaklaşık 120 köy, kasaba ve şehirde binalarda tam ve kısmi hasara neden oldu.
Suriye'deki hastaneler tam kapasite çalışıyor ve kurtarma ekipleri mümkün olan en fazla sayıda depremzedeyi hayatta tutmak için çaba gösteriyor. Gözlemevi, Suriye devletinin kuzeydeki bölgelere kazıcı, iş makinesi veya kurtarma ekibi gönderilmediği için Suriye'nin kuzeyindeki farklı bölgelerde yaşayanlar, enkaz altında mahsur kalan insanları kurtarmak için yapılan kurtarma çalışmalarına katıldı. 

Türk devleti yine Kürt düşmanı
Türk devleti Bakurê Kurdistan’daki baraj kapılarını açarak Habur nehirinin taşmasına tarım Kuzey-Doğu Suriye’nin tarım alanlarının sular altında kalmasına sebep oldu. Gözlemevi konuya ilişkin yaptığı açıklamada Hesêke ve Til Demir gölgesindeki ekili alanlarının sular altında kaldığını bunun Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’de gıda sorununa sebep olacağını yazdı.

Rejim bölgesinide su altında bıraktı
Türk devleti Hatay’dan Suriye sınırları içerisine akan Asi nehri üzerindeki barajların da kapılarını açarak Cisr El-Şugur, El Cemaiye ve Derguş’da depremin yarattığı yıkımla uğraşan insanları su altında bıraktı. Madluşah ve Talul köylüleri evlerini terk ederek nehir yatağının uzağına gitmek zorunda kaldı. 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Türk devleti ve destekçisi çeteler tarafından işgal altında tutulan Efrîn kenti yakınlarındaki Meydanke barajında çatlaklar meydana geldiğini ve çevre sakinlerinin bölgeyi terk ettiğini açıkladı. ŞAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.