Sürükleniyoruz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Amed’de derinleşen ekonomik kriz ve artan zamlara tepki gösteren kadınlar, sosyal yaşamın tükendiğini belirterek, krizin zenginin parasıyla ölçüldüğüne işaret etti. “Artık zamlara dur denilmeli” diyen kadınlar, “resmen sürükleniyoruz” dedi.

Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da derinleşen ekonomik kriz, işsizlik ve peş peşe gelen zamlar yoksulluğu arttırdı. Asgari ücretin altında çalışan kesim ayın sonunu getiremiyor. Alışverişe giden halk eli boş dönüyor. Kriz hem alıcıyı hem de esnafı vurmuş durumda. AKP ve MHP iktidarına göre ise ülkede “zam yok, fiyatlar uygun.” Amedli kadınlar ise derinleşen ekonomik sorunlara ve artan zamlara  tepki gösterdi.
 
Zengine bakıp,  kriz yok diyorlar

Kadınlardan Havva Şengül, ekonomik kriz nedeniyle sosyal yaşamın tükendiğini dile getirdi. Halkın artık ay sonunu dahi getiremediğini ifade eden Şengül, “İnsanlar yoksulluk nedeniyle intihar ediyor. Çocuklarına bir çikolata alamadıkları için bunalıma giren insanlar var. Ekonomik krizden en çok da kadınlar etkileniyor. Açlık, sefalet, her şey var ama adalet yok” dedi. İnsanların ekmek alamadığını ifade eden Şengül şöyle devam etti: “Zenginlerin parasına para ekleniyor, onlara bakıp ‘kriz yok’ deniliyor. Ama bir de mahallelere gelsinler, kirada iki çocukla asgari ücrete çalışanlara baksınlar. Artık bu zamlara ve gidişata dur denmeli.” 

Faturaları ödeyemeyecek hale geldik

Ev emekçisi Zeynep Aytaç da artan zamlar nedeniyle kira ve faturaları ödeyemeyecek hale geldiklerini söyledi. Aytaç, “Çocuklarımızı eğitim kurumlarına kaydettiğimiz zaman resmen aç kalıyoruz. İnsanlar artık yoksulluktan günlük ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda” ifadelerini kullandı.
 
Altın bardakta su içiyorlar

Üniversite öğrencisi Hatice Gültekin ise zamlardan dolayı eğitim ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade etti. Gültekin, “Yöneticiler, ülkenin eğitim şartlarının sürekli iyi olduğunu söylüyor. Madem ülkenin durumu bu kadar iyi kendi çocuklarını neden yurtdışında okutuyorlar? Bize diyor ki, ‘Porsiyonunuzu küçültün’, kendileri altın bardaktan su içiyor. Çoğu öğrenci geçimi sağlamak için hafta sonları çalışıp, garsonluk yapmak zorunda kalıyor” dedi.
 
Yoksulluk derdine düşmüyorlar

Üniversite öğrencisi olan Ceylan Ekmen de, “Nasıl olsa zamlar konusunda iktidarın kafası rahat. Hiç yoksulluk derdine düşmüyorlar. İnsanlar burada açlıktan ölüyor. Her sabah kalktığımızda yeni bir zam oluyor. Artan zamlar yüzünden dershaneye gidemiyoruz. Bu da yetmezmiş gibi bizden meslek sahibi olmamızı istiyorlar“ diye belirtti.
 
Fiyatın değiştiğini söylemeye utanıyoruz

İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise, “Her şey o kadar pahalı ki, gittiğim toptancılardan ürün almadan çıkıyorum. Ayrıca su ve elektrik faturalarına gelen zamlardan dolayı faturaları ödemekte zorlanıyoruz” dedi. Kiraların hiç bu kadar arttığına tanık olmadığını belirten esnaf, “Hayatımda bu kadar büyük oranda zam görmedim. Zamlardan dolayı artık müşterilere ürünlerin fiyatının değiştiğini söylemeye utanıyoruz, önümüzü göremiyoruz. Artık birileri ayağa kalkıp bu sorunlara dur demeli.”
 
Kıyamete sürükleniyoruz

15 yıldır terzilik yapan Azize Canbey de, “Her şeye o kadar zam yapılmış ki dükkânımızın kiralarını, faturalarını ödeyemiyoruz. Artık masrafları nasıl karşılayacağımızın derdine düşmüş durumdayız” diye konuştu. Gelirin gideri karşılamadığını belirten Canbey, “Beş yıl önce bir işte çalışan işçi hala aynı maaşı alıyor. Biz resmen artık kıyamete sürükleniyoruz” dedi. 

JINNEWS / AMED 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.