Suudi, ŞİÖ'ne katılma kararı aldı

Dünya Haberleri —

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping

  • Günde 12 milyon varil ham petrol üretimi ile Ortadoğu’da enerji tekeli olan Suudi Arabistan Şanghay İşbirliği Örgütüne katılıyor. İlk adım Diyalog ortaklığı 

Suudi Arabistan hükümeti, ülkenin Çin merkezli siyasi, ekonomik, güvenlik işbirliği organizasyonu Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılmasını onayladı. Karar ülkenin resmi haber ajansı SPA tarafından duyuruldu. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Kral Selman başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nun ŞİÖ'ye 'diyalog ortağı' olmak için gerekli kararı onayladığını duyurdu.
Suudi Arabistan ilk etapta örgütün diyalog ortağı olacak. Diyalog ortaklığı statüsü, organizasyona tam üyelik öncesi ilk adım. Suudi Arabistan'ın yıl ortasında resmen ŞİÖ'ye katılması bekleniyor. Suudi Arabistan'ın ŞİÖ'ye üyeliği, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Aralık ayında yaptığı ziyaret sırasında görüşülmüştü.

İkili ilişkilerde en iyi dönem
SPA’nın haberine göre, Bin Selman'ın Çin'in Suudi Arabistan-İran ilişkilerinin güçlenmesine destek için üstlendiği rolden övgüyle söz etti. Şi de Çin-Suudi Arabistan ilişkilerinin "en iyi dönemini" yaşadığını söyledi. Suudi Arabistan ve İran, ay başında, Çin'in arabuluculuğunda yürüttükleri görüşmeler sonucu yeniden diplomatik ilişki kurmayı kararlaştırmıştı.

Şanghay İşbirliği Örgütü

ŞİÖ, bölgesel güvenlik konusunu önceleyen bir şekilde 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından Şanghay Beşlisi adıyla kuruldu. Özbekistan'ın 2001 yılında katılımı ile adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi.
Hindistan ve Pakistan da 2005 yılında örgüte gözlemci olarak katıldı, 2017 yılında ise tam üye oldu. Böylece örgütün üye sayısı sekize çıktı.
ŞİÖ'ye üyelik anlaşmasını son zirve sırasında, 15 Eylül 2022'de imzalayan İran'ın da Nisan ayında örgüte tam üye olması bekleniyor.
ŞİÖ’nün üyelerinin yanı sıra gözlemcileri ve diyalog ortakları da bulunuyor.
Gözlemciler; İran, Moğolistan, Afganistan ve Belarus.
Diyalog ortakları ise Türkiye, Sri Lanka, Kamboçya, Azerbaycan, Ermenistan, Nepal, Mısır ve Katar. RİYAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.