Taciz etti, terfi aldı

Kadın Haberleri —

Kadına şiddet eylemi

Kadına şiddet eylemi

  • Amed’de M.A.S adlı polis, göçmen bir kadını taciz etti, tepki alınca da kadını kişisel bilgileriyle tehdit etti. Olay yargıya taşındı, savcı tüm delillere rağmen polisi koruyarak, kadına ‘zarar vermek istemediğine’ karar verdi. Tacizci polis ise adete terfi ettirilerek TEM Şube’de görevlendirildi.

Cezasızlık sonucu kadınlara yönelik şiddet sistematik bir şekilde sürdürülüyor. Faillere caydırıcı cezalar vermek yerine şiddeti gerekçelendiren Türk yargısı, Amed’de göçmen kadına dönük polis tacizinde verdiği kararla da bu rolünü oynadı.

Jinnews’ten Şehriban Aslan’ın haberine göre, Amed’de 2023 yılı Temmuz ayında kendini K.A. olarak tanıtan M.A.S. adlı polis, Göç İdaresi’ne müracaat edip oturum izni alan göçmen kadını taciz etti.

Kadına kişisel bilgileriyle tehdit

Yaşananlar üzerine polisi şikâyet eden göçmen kadın ile eşi şikâyet dilekçesinde, Temmuz 2023 tarihinde yabancı bir numaradan telefona mesajlar geldiğini, polisin sürekli farklı yerlerde tanıştıklarını söylediğini belirtti. Dilekçede polisin adres tespiti için eve giden polislerden biri olduğu, kadını sürekli taciz ettiği ve polis olduğunu kanıtlamak için kimliği ile üniformalı fotoğrafını gönderdiği kaydedildi. Kadının polisi reddetmesi üzerine polisin kadının kişisel bilgilerini kendisine gönderdiği de dilekçede yer aldı. Tacizci polis hakkında Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nün idari soruşturma başlattığı belirtildi ancak akıbeti ne muamma.

Zarar vermemek için bilgilerini atmış!

Kadının eşi, savcılığa şikayet dilekçesi sundu ancak şikayet kabul edilmeyerek takipsizlikle sonuçlandı.

Tacizci polisi açıkça koruyan savcı, takipsizlik kararını ise şöyle gerekçelendirdi: “…Numaraya mesajlar gönderdiğini, müştekinin yabancı uyruklu olması nedeniyle polislik mesleğinin getirmiş olduğu şüpheci yaklaşım ile tanımaya çalışırken maksadını aşan cümleler kurmuş olabileceğini... Zarar vermeyeceğini inandırmak amacıyla kişisel bilgilerini gönderdiğini, iki çocuk sahibi olduğunu, herhangi bir kötü niyetinin bulunmadığını beyan ederek üzerine atılı suçlamaları kabul etmediği... Cinsel taciz yönünden ise şüphelinin görüşmelerin tamamını bilgi sahibi olan mağdurun eşi ile görüşme içeriğinde cinsel taciz suçu kapsamına girebilecek nitelikte bir eylemin bulunmadığı... Görüşmelerin yaklaşık bir haftaya yakın sürdüğü, görüşmelerin başından sonuna kadar bilgi sahibinin kendi kimliğini sakladığı, şüphelinin görüşmeyi kendi iradesiyle sonlandırması birlikte değerlendirildiğinde üzerine atılı bu suç yönünden de suçun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

‘Israrlı takip’ ve ‘taciz’ görülmedi

Verilen takipsizlik kararına dönük Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz kabul edilirken, kadın adına da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunuldu.

Ancak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da alınan ifadeler ve toplanan delillere rağmen durumu, “ısrarlı takip” ve “taciz” olarak görmeyerek, “kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanmak suretiyle kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçundan iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken ilk duruşma 1 Şubat’ta görülecek.

Ödül verildi, TEM’de görevlendirildi

Kadının avukatı Müslüm Dalar, müvekkilinin Diyarbakır İl Göç İdaresi’nden oturum izni aldığını ve adres tespitine gelen polislere eşinin numarasını verdiğini aktardı.

“Aradan belli bir süre geçtikten sonra kolluk adres tespitine gelen polis tarafından görevi gereği aldığı kişisel verileri kullanarak iletişim kurmak istemiştir. Müvekkilin şikayetçi olması ile sanık polis mevcutlu olarak ifadesi alınıp serbest bırakılmıştır. Şüpheli beyanında görevi dışında amaçlar için iletişime geçtiğini dolaylı olarak kabul etmiştir. Kamu görevlisi olan polisin görevi gereği aldığı bilgileri ve kamu görevlisi olmasıyla ulaştığı müvekkilin Göç İdaresi’ne verdiği fotoğraf, kimlik bilgileri ve eşinin kimlik bilgilerini göndermiştir.”

Dalar, polisin iki farklı numaradan polis kimlik kartını, rozetini ve fotoğrafını gönderdiğine de dikkat çekerek, savcının ‘ısrarlı takip’, ‘cinsel taciz’ suçlarına verdiği takipsizlik kararına itiraz ettiklerini söyledi. Öte yandan, polise sadece idari soruşturma açıldığını ve adeta terfi ettirilerek Terörle Mücadele Şubesinde görevlendirildiğinin altını çizdi. AMED

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.