Tahliye yerine üç ay rehine

Aysel Tufan

Aysel Tufan

  • Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Aziz Tufan, tahliyesine dört gün kala İdari Gözlem Kurulu'nun “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği içi üç ay daha rehin tutulacak. 

Tutsakların durumlarını değerlendirmek amacıyla 1 Ocak 2020'de oluşturulan İdari Gözlem Kurulu (İGK), verdiği kararlarla infaz yakmaya ve ertelemeye devam ediyor. Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Aziz Tufan'nın da İGK kararıyla infazı ertelendi. Amed'in Lice ilçesinde 2016’da gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ceza verilen Tufan, yatarı olan dörtte üçü, yani 5 yıl 7 ay 15 günlük cezasını 10 Temmuz itibarıyla sonlanması gerekirken, İGK kararıyla üç ay ertelendi. İGK’nin 6 Temmuz'da kendisine tebliğ ettiği evrakta infazının üç ay ertelendiğini öğrenen Tufan, bir gün sonrasında ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde aktardı. Anne Aysel Tufan, oğlunun “Pişmanlık dayatmasını kabul etmediğim için infazımı ertelediler” dediğini söyledi.
 
Neden pişmanlık duysun? 
 
Oğlunun bayramın ikinci gününde tahliyesini beklediklerini dile getiren anne Aysel Tufan, “Oğlumun her hangi bir disiplin cezası yok. Kurulun pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için infazı 3 ay süreyle yakıldı. Çocuklarımız neden ve niçin pişmanlık duysun? Çocuklarımız Kürt oldukları, Kürtlüğüne sahip çıktıkları için tutuklandı. Tutuklanmaları için başka bir neden de yok. Biz Kürt olmakla gurur duyuyoruz” diye konuştu. 
 
Oğlumdan bahsetmem bile ayıp
 
Tutsaklara karşı uygulanan infaz yakma ya da infaz erteleme uygulamalarıyla irade kırmanın hedeflendiğini vurgulayan anne Tufan, şunları söyledi: “İnfazı yakılan sadece benim oğlum değil. Özellikle 30 yıl, 20 yıl ya da 15 yıl cezaevinde olup cezası bitenler var. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Kalkıp oğlumun aldığı 7 yıl 6 aydan bahsetmem biraz ayıp olur ama bilsinler ki; bu uygulamalarla insan iradesini teslim alamazlar. Bizler ölünceye kadar irademize ve çocuklarımıza sahip çıkacağız. Kimse bundan kuştu duymasın.”

Bir nevi idam cezası

Dayatılan bu hukuksuzluğun, aslında idam cezasının farklı bir versiyonu olduğunu kaydeden Tufan, “Bu ülkede idam cezası kaldırılmış, ancak gençken tutuklanan ve verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarıyla gençlikleri cezaevinde heba oluyor. Bu yetmiyormuş gibi cezası bitse de yine tahliye edilmiyor. Buda bir nevi idam durumudur” dedi. MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.