Talana karşı Cudi’ye çıktılar

  • İşgal saldırıları, doğanın kıyımı ve talana karşı Cudi Dağı’na yürüyüş yapıldı. Burada konuşan DTK Eşbaşkanı Öztürk, bu tekçi ve sömürgeci zihniyete karşı en güçlü cevabın mücadele olduğunu vurguladı.

 

Aralarında ekolojist, sanatçı, aydın ve siyasetçilerin olduğu yüzlerce kişi, devam eden orman yangını ve talana karşı Cudi Dağı’na yürüdü

 Cudi Dağı’nda bir haftadır süren orman yangını, sınırdaki doğa tahribatı ve 23 Nisan’dan bu yana devam eden işgal saldırılarına karşı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri Şırnak’ın Balveren Beldesi’nde bir araya geldi. Aralarında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz ile HDP’li milletvekilleri, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, KESK Şırnak Şubeler Platformu üyeleri, ekolojistler ile yüzlerce kişi beldede "Xweza hebûna mirovahiyêye werin em bi hevre li xwezaya xwe  xwedî derkevin" pankartı, "Cudi yanıyor", "Cudi tarihtir tarihi yakma" dövizleriyle karşılandı. 

Beldeden Cudi Dağı’nın eteklerine gerçekleştirilen yürüyüşün ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "Cudi Dağı’nın eteklerine kabaca baktığımızda kalekol ve kuleleri görüyoruz. 360 derece görüş için doğanın nasıl tahrip edildiğini görüyoruz. Bu nedenle bölgede ağaç kıyımı ve yangınların sonu gelmiyor. Bu kesilen ağaçlarla Kürt halkından intikam alınıyor" diye konuştu. 

Cudi’de yangında ağaçların yanı sıra doğadaki canlıların da öldürüldüğünü belirten Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanmaz bir coğrafya yaratıyorsunuz ve bu ısrarı sürdürüyorsunuz. Cudi Dağı bizimdir. Barış için mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

Ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, kirli bir savaşın yürütüldüğünü vurgulayarak, Kürdistan’ın dört bir tarafını talan eden ve kırımdan geçirenin devlet olduğunu belirterek, herkesin karşı durması gerektiğini söyledi. Bu tekçi ve sömürgeci zihniyete karşı en güçlü cevabın mücadele olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bizim mücadelemiz sadece Kürdistan’da yaşanan kırıma değil, Türkiye’de yaşanan bütün haksızlıklara karşıdır. Gelin bu kırım, talan zihniyetine karşı ortak mücadele edelim” diye seslendi.

Konuşmaların ardından kitle, oturma eylemi gerçekleştirdi. Etkinlik, seslendirilen yöresel ezgi ve sloganlarla sonlandırıldı. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.