Taliban ile halkı baş başa bıraktılar

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Afganistan

foto: AFP/Afganistan

  • Zakira Hekmat: “ABD’nin geri çekilmesinden hemen sonra Taliban’ın yeniden hortlaması aslında bunca yıldır esas meselenin çözülmediği sonucunu çıkarıyor. Emperyalistlerin güç gösterisinin ötesindedir halkların güvenliği. Şimdi halkı Taliban’la baş başa bırakıp gittiler.”

 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Taliban ile müzakereleri yoğunlaştırmış; ABD ve Taliban, Şubat 2020'de bir anlaşma imzalamıştı. Her konuda birbirinden farklı görüşler bildiren eski ve yeni ABD başkanları, Afganistan’dan çekilme noktasında ortak bir çizgi izledi ve Mayıs ayından itibaren ABD askerleri Afganistan’dan çekilmeye başladı. Bununla beraber 1996-2001 yılları arasında iktidarda olan Taliban, 20 yıl aradan sonra yeniden ülkenin kontrolünü ele geçirdi.

Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA) Kurucusu ve 2020 Barış Elçisi Dr. Zakira Hekmat, Afganistan’daki durumu ve yaşananları ANF’ye değerlendirdi.

Taliban ile halkı baş başa bıraktılar

ABD’nin 20 yıl önce Afganistan’a “Yeni bir güvenlik ve yeni bir devlet getireceğiz” vaadiyle girdiğini belirten Hekmat, şimdi ise ABD’nin siyasi bir karar alarak ülkeden çekilmeye başladığını, “Afgan halkının ve kadınlarının haklarını koruyabilecek bir garantinin” ortada olmadığını, bu nedenle Afganistan’ın geleceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Zakira Hekmat/igamder.org

Emperyalistler için halk değil, güç önemli

Zakira Hekmat “ABD’nin geri çekilmesinden hemen sonra Taliban’ın yeniden hortlaması aslında bunca yıldır esas meselenin çözülmediği sonucunu çıkarıyor. Emperyalistlerin güç gösterisinin ötesindedir halkların güvenliği. Şimdi halkı Taliban’la baş başa bırakıp gittiler” diye belirtti.

Taliban’ın açıklamaları inandırıcı değil

ABD’de ve NATO güçlerinin geri çekilme kararı ardından Taliban hızla ilerledi ve kısa zamanda ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Taliban liderleri geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Herkesle diyaloğa hazırız, kız çocukları okula, kadınlar ise işe gidebilecek. Kadın haklarını vereceğiz ancak şeriata uygun olması durumunda” yönündeki açıklamaları için Hekmat, “Taliban, hükümetine meşruiyet kazandırmak için bu açıklamaları yapıyor. Elbette Afgan kadınları bu açıklamalara inanmıyor. Halk da aynı şekilde, çünkü çelişkili açıklamalar bunlar. Taliban lideri bunları söylerken üyeleri başka yerlerde tam tersi uygulamalar yapıyor” diyerek Taliban’ın pragmatist politikasına dikkat çekti.

Kadınlar korku içinde

Taliban’ın 2000 yılı öncesi ülkedeki kadın düşmanı uygulamalarını hatırlatan Dr. Zakira Hekmat, kadınların ve muhaliflerin şimdi yine büyük bir korku içinde olduğunu belirtti: “Tüm insanlar korkuyor, yalnız kadınlar değil. Bugün birçok kişi bana telefon ediyor, çıkmak istiyor, ancak çıkamıyor. Kara listede isimleri olanların araçla bile hareket etmelerine izin vermiyor. Batılı ülkeler insan haklarından söz ediyorlar ancak duvarları hep var.”

Erdoğan arabulucu görevinde

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Taliban ile ilgili “olumlu” açıklamalarına da dikkat çeken Hekmat, “Bütün ülkelerinin temsilciliklerini kapatması, ancak Türkiye’nin hala temsilciliğini açık tutması, aslında orada bir diyalogun olduğunu gösteriyor. Diğer yandan da Erdoğan arabulucu görevini de üstlenme pozisyonuna girecek gibi” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.