Taliban Pençşir'e yöneldi

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Afganistan

foto: AFP/Afganistan

  • Afganistan'ın büyük bir bölümünde kontrolü ele geçiren ve iktidarını ilan eden Taliban, Pençşir Vadisi'nde Ahmed Mesud liderliğinde direnen yerel milis güçlerine karşı saldırı hazırlığına girdi.

 

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Mayıs ayından itibaren çekilmesi ardından hızla ilerleyerek ülkenin büyük bir bölümünü ele geçiren Taliban güçleri, ülkenin Pençşir Vadisi'nde direnen yerel milis güçlerine yöneldi. Bölgedeki güçlerin komutanı Ahmed Mesud, Pazar günü yaptığı açıklamada, Taliban'la masaya oturarak barış için uzlaşmayı umduğunu belirterek “Ancak bunun için Taliban'ın aşırılıkçı uygulamalarından vazgeçmesi gerekiyor. Vazgeçmemesi halinde Afganistan ordusunun eski üyeleri ve milisleri de dahil savaşmaya hazırız” ifadelerini kullanmıştı.

Ahmed Mesud, merkezi olmayan ve kapsayıcı bir hükümete açık olduğunu, Taliban tarafından dayatılan her türlü rejimle savaşacağını duyurmuştu. Taliban'ın kontrolü büyük oranda ele geçirdiği son birkaç hafta içinde dağılan Afganistan ordusunun bazı askerleri silahlarıyla birlikte Pençşir'e giderek Ahmed Mesud'un birliklerine katıldığı belirtiliyor.

Bölge milisleri direnebilecek mi?

BBC’ye göre görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmaması üzerine Taliban güçleri Pençşir'e doğru yola çıktı. Taliban “Kuzeydeki güçler kontrol ettiği bölgeleri barış içinde teslim etmeyi reddettiği için savaşmak üzere yola çıkıyoruz” açıklamasını yaptı.

Pençşir’in komutanı Ahmed Mesud’un  2001 yılında yaşamını yitiren babası Ahmed Şah Mesud, Sovyet-Afgan savaşında ve daha sonraki süreçlerde Taliban güçlerine karşı Pençşir bölgesini savunmayı başarmıştı. Ancak mevcut durumda Taliban’ın  Pençşir’e yönelik saldırısı karşısında bölge milislerinin uzun süre direnemeyeceği yorumları yapılıyor. AFP’ye konuşan  bağımsız araştırmacı Abdul Sayed,"Taliban Penşçir'i her yandan kuşattı ve Mesud'un oğlunun birkaç aydan fazla direnebileceğini sanmıyorum. Şu anda gerçekten güçlü bir desteği yok" diye konuştu.

Türkiye ve Pakistan’da mülteci merkezleri

Öte yandan Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesi ardından yaşanan yoğun göç nedeniyle  İngiltere'nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afganistanlı mülteciler için merkezler kurma planı yaptığı belirtildi. Türk Dışişleri Bakanlığı basında yer alan haberi yalanlayarak “Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Kurz’dan anti göçmen açıklama

Afganistan’ın NATO’nun eliyle Taliban’a devredilmesi ardından yaşanan yoğun göç Avrupa devletlerini ‘tedirgin’ ediyor. Daha önce de göçmenlere ilişkin sert sözler kullanan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “Ülkemize daha fazla göçmen gelmesine karşıyım. Ben başbakan olduğum sürece bu gerçekleşmeyecek” diye konuştu.

Afganistanlı göçmenlerin bölgede kalması gerektiğini savunan Kurz, “Afganistanlıların iltica edebileceği ülkeler arasında Avusturya’nın bulunmadığını” söyledi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.