Taliban’ı yargılayın, meşrulaştırmayın!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Afganistan'da kendilerine “Protestocu Kadınlar” diyen bir grup Afganistanlı kadın, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 17 Şubat’ta yapılacak olan ve Taliban yönetiminin de katılacağı Doha toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İşgali meşrulaştırma toplantısı

Taliban’ın müzakereyi hak etmediğini, bunun yerine yargılanması gerektiğini belirtilen açıklamada, Taliban’ın bu toplantıya katılmasının onu “meşrulaştırdığı” vurgusu yapıldı. Bu durumun Taliban’ı güçlendireceğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu durum Taliban’ın Afganistan üzerinde yeniden kontrol sahibi olmasına olanak sağlıyor. Bu toplantının buna hizmet ettiğini anlamak gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Kadınları temsil etmiyor

Taliban'a karşı olan muhalif kesimlerin de toplantıya katılacağına değinilen açıklamada, “Protestocu dostlarımızı Taliban’la herhangi bir görüşmeye girmemeleri konusunda uyarıyoruz.  Bunun yerine Taliban'ın işlediği suçlardan dolayı yargılanmasını istiyoruz. Doha'da protestocu kadınların bir kısmının, kadınların taleplerini temsil etme kisvesi altında Taliban’la yapılan toplantılara katılma çabaları sürüyor. Taliban'ı meşrulaştırmayı amaçlayan herhangi bir forumda hiçbir bireyin kadınları veya kadın protestocuları meşru bir şekilde temsil edemeyeceğini açıkça belirtmek gerekir” denildi.

Kararlı direniş göstereceğiz

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Kadın protestocuları temsil etme adı altında bu tür müzakerelere katılanlar, kadınların bu suç grubuna karşı mücadelesini baltalama ve adalet arayışını geciktirme tehlikesini barındırıyor. Afgan halkının, özellikle de kadınların taleplerini temsil etmeyen bir suç grubu olan Taliban ile müzakerelerden doğacak her türlü sonuç, onlarla ilişki kuranların sorumluluğunda olacaktır. Biz kadınlar, Taliban'a karşı ancak kararlı bir direniş gösteririz. İlkelerimizden ödün verecek müzakerelere katılmayı reddediyoruz. Taliban'ın sistematik baskısının mağdurları olarak bu grubun uluslararası adalet mahkemelerinde yargılanması gerektiğini savunuyoruz. Taliban’la diyaloğa hayır diyoruz. Yaşasın protestocu kadınların mücadelesi.  Afganistan halkının adalet ve özgürlük arayışında galip gelmesi dileğiyle.” KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.