Tamiller: Suskunluk 11 yıldır sürüyor

Dünya Haberleri —

Tamiller

Tamiller

  • Bugün, nefretle hatırlanması gereken bu tarihten sonra yerinden yurdundan edilmiş binlerce insan halen geçici barınaklarda yaşarken, siyasi tutuklular halen işkence altında. Pandemi koşullarında orada neler oluyor, dünya kamuoyuna neredeyse hiç yansımıyor.

 

SELMA AKKAYA/PARİS

Avrupa’nın değişik ülkelerinde geçtiğimiz hafta 21. yüzyılın en ağır katliamlarından biri anıldı. Sri Lanka ordusu, 26 yıllık kanlı bir iç savaşın ardından, 2009 yılında Tamil halkının kendi kaderini tayin hakkı ve bağımsız bir devlet için mücadele eden Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları’nın (LTTE) hayatta kalan önderliği dahil 40 binden fazla kişiyi Sri Lanka’nın kuzeydoğusunda bulunan Mullivaikal’daki Hint Okyanusu kıyısına sıkıştırmıştı. Uyarı yoktu, yaşlı, çocuk, sivil demeksizin insanlar kırımdan geçirildi. Hiç kimse kırımdan kurtulamadı.

Sri Lanka hükümeti, emperyalizmin de desteği ile halkı yıldırmak için televizyondan canlı yayınlanan dehşet verici bir törende, LTTE'nin önderi Velupillai Prabakharan’ın cesedini teşhir ediyordu. Ordu, Prabakharan olduğunu televizyon kameralarının önünde doğrulattıktan sonra  Prabakharan’ın cesedini yakmıştı.

BM’nin bilançosuna gire Sri Lanka’da 70 ila 100 bin kişi hayatını kaybetti, gerçek rakamların ise çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

 

Binler geçici barınaklarda

Bugün, nefretle hatırlanması gereken bu tarihten sonra yerinden yurdundan edilmiş binlerce insan halen geçici barınaklarda yaşarken, siyasi tutuklular halen işkence altında. Pandemi koşullarında orada neler oluyor, dünya kamuoyuna neredeyse hiç yansımıyor.

 

Kesintiye uğramadan sürüyor

1 Mayıs vesilesiyle gerçekleşen uluslararası çevrimiçi bir toplantıya katılan Sri Lanka Sosyalist Eşiklik Partisi üyesi M. Thevarajah, Sri Lanka’da Tamil halkına yönelik baskının kesintiye uğramadan devam ettiğini ifade ediyor. Ülkedeki işçi sınıfı eylemlerinden bahseden Thevarajah’ın konuşmasından anlaşıldığı üzere kemer sıkma politikasına karşı 5 Şubat tarihinden bu yana grevler devam ederken, polisin gözaltı operasyanları başlattığı, tüm bu atmosfer içerisinde yine Tamil halkına bedel ödetildiği anlaşılıyor. Sendikacı, ülkenin kuzeyinin halen işgal altında olduğunu ve Tamil halkına yönelik baskının her geçen gün arttığını ifade ediyor.

12. yılında anıldılar

Baskı ve işkence altında olan bu halkın temsilcileri Paris, Berlin gibi birçok kentte pandemi koşullarına rağmen alanlara çıkarak, dünyaya bir kez daha seslendi. Suskunluğun sona ermesini ve yaşananların soykırım olarak tanınmasını talep etti. Kendilerine uygulanan katliamı hatırlatarak "Halen işkence ve işgal altında olan halkımıza karşı dünya borçlu" diyen Tamilliler, özgür bir halk ve demokratik bir özerk ülke için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.