İsrail’in Tamil kırımındaki rolü yeniden gündemde

Dünya Haberleri —

  • Sri Lanka hükümetinin Tamil Eelamn Kurtuluş Kaplanları (LTTE) öncülüğündeki mücadelesine yönelik kırım saldırılarında İsrail’in silah desteği bir kez daha gündeme geldi. 

 

Uluslararası kuruluşlar birçok kez Pakistan ve Çin’i, Tamillere karşı saldırılarda Sri Lanka ordusuna silah desteği verme konusunda eleştirmişlerdir. Ancak bu süreçte İsrail’in rolü ise çok gündeme gelmedi. 

İsrailli insan hakları avukatı Eitay Mack geçtiğimiz hafta yayınladığı bir makalesiyle İsrail hükümetinin Tamil kırımı sırasında Sri Lanka hükümetine verdiği desteğe dikkat çekti. Mack’ın makalesinde onyıllar süren savaş boyunca Colombo idaresine insansız gözlem hava araçları başta olmak üzere kritik öneme sahip birçok askeri ekipman satan İsrail’in savaş suçlarının işlenmesinde katkısı olduğu ifade edildi. 

Tamil katliamında sorumlular hesap vermedi

İsrailli şirketlerin, yetkililerin ve bireylerin Sri Lanka iç savaşı sırasında işlenen savaş suçlarına müdahil olmalarına ilişkin cezai soruşturma çağrısında bulunan Mack, Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkeleri Tamil sivillere karşı işlenen korkunç vahşetin sorumlularını hesap vermemekle suçladı.

İsrail ve Sri Lanka 1956 yılında resmi olarak diplomatik ilişkiler kurdu  ancak Sri Lanka Arap dünyasından gelen lobi faaliyetleri nedeniyle birkaç kez ilişkilerini kesti. 1980'lerde Tamil mücadelesi ivme kazanınca Sri Lanka ve İsrail hükümetleri arasındaki işbirliği arttı. 

İsrail’in donanma silahları belirleyici oldu

İsrailli analist Shlomi Yass'a göre Sri Lanka Ordusu "gelişmiş gece görüş ve iletişim teknolojisi, topçu koordinasyon sistemleri ve Gabriel denizden denize füzeler" satın aldı. Ayrıca İsrail'den insansız hava araçları ve yer istasyonları, uçaksavar ceketleri, mühimmat, binlerce Uzi hafif makineli tüfek ve Galil saldırı silahları, havan topları ve 155 mm'lik toplar" satın aldı.

Ancak İsrail silahlarından en çok yararlananlar Sri Lanka Deniz ve Hava Kuvvetleri oldu. LTTE'ye karşı savaş sırasında Sri Lanka Donanması İsrail'den Sa'ar 6 sınıfı korvet, Shaldag, Dvora ve Super Dvora gemilerini satın aldı ve bunlar LTTE'nin deniz kanadı olan Deniz Kaplanlarına karşı savaşlarda belirleyici bir rol oynadı.

İsrail uçakları 3 bin 500 ton bomba attı

Sri Lanka Hava Kuvvetleri ise 1995 yılında yedi, 2000 yılında ise sekiz Kfir jeti daha satın aldı. Aviation Week, Kfir filolarından birinin 2.800'den fazla operasyonel uçuş saati kaydettiğini ve 3.500 tondan fazla bomba attığını belirtti.

Yass'a göre İsrail, Mahinda Rajapaksa hükümetine yakın olan İran'ın İsrail teknolojisini ele geçirmesinden korktuğu için 2000'li yılların ortalarında, LTTE'ye karşı savaşın son aşamasından önce Sri Lanka'ya savunma ihracatını dondurdu.

Sri Lanka'daki iç savaş Mayıs 2009'da sona erdi.  O tarihten bu yana Sri Lanka hükümeti, savaşın son aşamalarında işlendiği iddia edilen savaş suçlarına karışanların adalet önüne çıkarılması için Batılı güçlerin yoğun baskısı altında.  FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.