Yeni bir Tamil yılı

Dünya Haberleri —

Jaffna'da üniterizim karşıtı gösteri / Foto: TamilGuardian

Jaffna'da üniterizim karşıtı gösteri / Foto: TamilGuardian

  • 2023 yılında Tamiller yurt savunmasında yaşamlarını yitiren gerillaları açıktan toplu merasimlerle andı, zorla yerinden edilmeye direndi ve yerelde örgütlülüklerini güçlendirdi.

Tamil Elam’ın 2023 yılı, dünyaya Sri Lanka modeli olarak sunulan etnik temizlik ve zorla yerinden etme temelli devlet terörüne meydan okuma yılı oldu. Tamiller bir kez daha örgütlenip mücadeleye başladı. Sri Lanka modeli eski ismi Seylan olan ülkenin mali olarak çökmesi ve ülkenin iflasını ilan etmesi ile Çin’in ve batık yatırımlarına meraklı güçlerin güdümüne girdi. Devlet başkanı ülkeden gizice kaçtı. Yerine yardımcısı geçti. Tamillerin de Sri Lankalıların da siyasi tercihi değişmedi. Yeni Sri Lanka devleti Tamil diasporasından para dilenen bir modelin de devamcısı oldu.

Ana yurtta sürekli direniş
2023 yılı Tamiller için yeniden direnişe geçilen bir yıl olurken, asker eşliğinde toprak gaspları devam etti. Yıl içinde Tamil yargıçlar can güvenlikleri olmadığı için adadan kaçmak zorunda kaldı. Tamiller son yılların en kitlesel protestolarını ve soykırım kurbanları için kitlesel anmalar düzenledi. 
Eelam Tamilleri kesintisiz bir baskı altında olsalar da yerel örgütler oluşturarak, maruz kaldıkları soykırımla ilgili hakikat, adalet ve hesap verebilirlik talepleri için eylem yapmaya başladı. Eylemler Rajapaksa kardeşler de dahil olmak üzere savaş suçları işleyen bir çok üst düzey Sri Lankalı yetkiliye uluslar arası yaptırım şeklinde sonuç aldı. 

Savaş suçlusu cumhurbaşkanları
Bu yıl, Kanada hükümeti eski Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda ve Gotabaya Rajapaksa'ya silahlı çatışma sırasında "ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri" nedeniyle yaptırım kararı aldı. Tamil aktivistlerin yoğun muhalefetine rağmen Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe tarihi Elam ülkesinin başkenti Jaffna’ya gelme cesaretini gösterdi. Tamiller birkaç gün boyunca kendisini inek dışkıları ile karşıladı. Sri Lanka polisi ve askeri gösterileri engelleyemedi.

Üniter yapıya asla razı olmayacağız
Sri Lanka devlet yetkililerinin ezeriz yok ederiz tehditleri ve polis asker şiddeti yıl boyu sürse de Kuzeydoğu'daki Tamiller meydan okumaya devam etti. Sri Lanka'nın Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında Tamiller, kutlamaları açıktan reddetti, kitlesel protestolar düzenleyip üniter yapıya karşı siyah bayrak açtı. Sri Lanka Devlet Başkanı, “bu milletin bölünmesine asla razı olmayacağını” sözlerine karşı Elam Tamilleri üniter yapının kurumlaşmasına asla razı olmayacağız mesajı verdi.

Polis Jayavanitha'yı tutukladı
Sri Lanka devleti yurt savunmasında yaşamını yitiren Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları için düzenlenen etkinlikleri engellemek istese de başarılı olamadı. Elam ülkesinde kaplanlar için sürekli etkinlik vardı. Sri Lanka polisi Kayıp Yakınları Derneği başkanı Kasipillai Jayavanitha'yı tutukladı gösteriler ardından serbest bıraktı.

Yerleşimciler engellendi
Sri Lanka Donanmasının işgal girişimi toprak sahiplerinin fiili direnişi ve şiddete karşı duruşu ile sonuçsuz kaldığı Nisan ayının bir diğer kazanımı 180 Sinhala yerleşimcinin Mullaitivu’ya yerleştirilmek istenmesine karşı direniş oldu. Demografik müdahale, işkence ve baskıya rağmen gerçekleşemedi. 

Mücadelenin adı “Kahramanlar Günü”
Sri Lanka ordusunun işgal ettiği Thuyilum Illam'ın  boşaltılmasını isteyen üç Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) şehidinin ebeveynleri açlık grevine başladı. Açlık grevine başlayan şehit babası: “Oğlum Alampil'de gömüldü ama Thuyilum Illam'da hiçbir şey yapamıyoruz, orada bir lamba bile yakamıyoruz. Ordu arazide kriket oynuyor, bu yüzden açlık grevine başlamaya karar verdik” dedi. Eylemler sonrası Tamillerin “Kahramanlar Günü” (LTTE şehitlerine adanan gün) şehitliğin bulunduğu Alampil Thuyilum Illam'da yapılmaya başlandı.

Toplu mezarlarda çocuk kalıntıları
Mullaitivu'nun Kokkuthoduvai bölgesindeki bir toplu mezarda çok sayıda çocuk kalıntısına rastlandı devlet toplu mezarı açmayı fon kıtlığı gerekçesiyle durdurdu. Mannar Sulh Mahkemesi, 18'i çocuk olmak üzere 318 cesedin bulunduğu Sathosa toplu mezarına ilişkin rapor oluşturulmasını istedi. 
Sri Lanka'nın Batticaloa bölgesindeki Mayilathamadu ve Madhavanai'deki Tamil çiftçiler, devlet destekli Sinhalese yerleşimci şiddetine karşı 100 gün sürekli protesto düzenledi. JAFFNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.