Tandır Evi geçim evi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Evdeki malzemeyle herkesi doyurmak zorunda kalan kadınlar, Tandır Evi’inde 12 saat çalışarak hayat pahalılığına, yoksulluğa direniyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU / NÛJINHA

Yaşanan ekonomik kriz, hayat pahalılığı, sürekli artan zamlar kadının sırtını büktü. Mutfaktaki malzemeyle herkesi doyurmaya çalışan kadınlar, açlık ve yoksulluğa çözüm üreterek meydan okuyor.

Bedlîs’in (Bitlis) Tetwan (Tatvan) ilçesinde ekonomik krizden kaynaklı bir araya gelen 6 kadın, “Tandır Evi” açtı. Kente özgü ekmek pişiren kadınlar, ürettikleri ürünün karşılığını paylaşarak geçimini sağlıyor. İş bölüm yaparak çalışan kadınlar, elde edilen kazancın yanı sıra birlikte çalışmanın onları mutlu ettiğini belirtiyor.

Şevkle çalışıyorlar

Tandır Evi’nde çalışan kadınlardan Güler Urak, ekonomik krizin herkesi etkilediğini dile getirerek, hayat pahalılığına karşı, kadınlarla birlikte “Ne yapabiliriz?” derken bu fikrin ortaya çıktığını ifade ediyor. Geçimlerini sağlayıp çocuklarına bakabilmek için dört sene önce bu Tandır Evi’ni açtıklarını belirten Urak yıllardır şevkle çalıştıklarını söylüyor.

Para kazanmak çok güzel bir his

Pişirdikleri ekmekleri satarak elde ettikleri parayla erkeklere muhtaç olmadıklarını dile getiren Urak şöyle diyor: “Kimseye muhtaç olmadan yaşamak, para kazanmak çok güzel bir his. 6 kadın olarak buraya ait yöresel ve diğer ekmekleri yapıyoruz. Günlük 12 saat çalışıyoruz. Yoruluyoruz elbette ama sonucu bu yorgunluğa değiyor.”

Çalışmayan insan ailesine bakamıyor

Ekonomik kriz nedeniyle insanların zor şartlarda yaşadığını belirten Urak, bu süreçte çalışmayan insanların ne kendine ne de ailesine bakamadığını ifade ediyor. Güler Urak şunları söylüyor: “Biz burada çalışarak, eğlenerek para kazanıyoruz. Bu da hem beni hem de burada ki kadınları çok mutlu ediyor. Kadınlarla çalışmak ayrı bir güzel. Hep birlikte hem işimizi yapıp hem sohbet ediyoruz.”

Tandır geçim kaynağımız

Tandır Evi’nde çalışan Saadet Kayar ise; yaptıkları işin yaşam kaynakları olduğunun altını çiziyor. İş bölümü yaparak pişirdikleri ekmeklerle evlerini geçindirdiklerini söyleyen Kayar şunları dile getiriyor: “Biri hamur yapıyor diğeri ekmekleri tandıra atıyor ve çıkarıyor. Her bir tandırda iki kadın çalışıyor. Bu tandır hem bizim hem de çocuklarımızın geçim kaynağı. Yoruluyoruz ama yorulmamıza değiyor. Çalışmasak yapacak başka bir şeyimiz yok.” 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.