Tanık, gazetecileri tanımadı

❏

  • Ankara'da 11 gazeteci hakkında açılan davanın duruşmasında dinlenen açık tanık, mahkemenin ısrarlı sorularına rağmen gazetecileri tanımadığını söyledi.

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Ekim'de 2022'de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023'te tahliye edilen Mezopotamya Haber Ajansı (MA) ile JINNEWS muhabirleri hakkında açılan davanın 4. duruşması görüldü. MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli ve Zemo Ağgöz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile eski MA stajyeri Mehmet Günhan’ın “Örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazeteci meslek örgütleri ve hukuk örgütlerinden çok sayıda ismin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekileri de duruşmayı takip etti. Adil Yargılanma Amsterdam Üniversite öğrencileri de duruşmayı izledi. Tutuksuz yargılanan MA muhabiri Selman Güzelyüz duruşmada hazır bulundu. 

Sayılan isimleri tanımıyorum

Duruşma, Kobanê Davası’nda tanıklık yapan Sami Baran’ın oğlu tanık Özgür Baran’ın dinlenilmesiyle başladı. Tanık Özgür Baran, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Baran, duruşmadan çıkmak istediğini belirterek, gerekçesini bildirmedi. Mahkeme heyeti, önceki beyanlarının olduğunu, gazetecileri tanıyıp tanımadığını sordu. Baran, gazetecileri tanımadığını söyledi. Baran, “MA’nın örgütle bağlantısı olup olmadığını bilmiyorum. Saydığınız isimleri tanımıyorum, örgütle bağlantıları olup olmadığını bilmiyorum” dedi. 

Mahkeme, Baran’a, “Örgütle bağlantınız var mı” diye sordu. Baran, “Örgütle bir bağım vardı, sonradan teslim oldum” yanıtı verdi. Mahkeme heyeti, “Bu ajansların örgütün haberini yapıp yapmadığını biliyor musun?” diye sordu. Baran, ajansın daha önce ailesiyle haber yaptığını ve ajansı arayarak tehdit ettiğini kaydetti. Mahkemenin ısrarla gazetecileri tanıyıp tanımadığını sorması üzerine avukatlar araya girdi. Avukat Şevin Kaya, mahkeye iddianame dışına çıkıldığını belirterek, itiraz etti.  

Mahkeme tanığı yönlendiriyor

Avukatlar, tüm tanık beyanları dinlenildikten sonra beyanlarda bulunacaklarını belirtti. Avukat Şevin Kaya’nın mahkemeyi eleştirmeye dair sözleri heyet başkanı tarafından kesildi. Şevin Kaya, "Tanık beyanlarına müdahale etmemenizi isteyeceğim. Mahkemenizin tanık dinlenme usulü CMK’ye aykırı şekildedir. Mahkemeniz tarafından tanıklara yönlendirici sorular sorulmaktadır, sorulan sorularınızın iddianameyle ilgisi yoktur” dedi.

Adli kontrol devam edecek

İddia makamı, yargılamanın devam etmesinden kaynaklı JINNEWS muhabiri Melek Avcı’nın el konulan materyallerinin iade edilmesi talebinin reddedilmesini istedi. Avukat Mustafa Vefa, müvekkillerinin gazeteci olduğunu ve materyallerine el konulduğu için iş yapamaz durumda olduklarını belirtti. Yargıtay’ın dijital materyallere ilişkin verdiği kararı hatırlatan Vefa, adli kontrol taleplerinin de kaldırılması talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti, adli kontrol taleplerinin devamına, imza gününün ayda bir güne indirilmesine, dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar verdi. Duruşma 25 Nisan'a ertelendi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.