Tarım arazilerini de yakıyor

  • Türk ordusu, bombardımanlar sonucu tarım arazilerini yakmakla yetinmeyip geceleri de askerlerini köylere göndererek, arazileri kasten ateşe vermeye başladı.

 

CPT Güney Kürdistan Bürosu, Türkiye’nin sivilleri katlettiğini, tarım arazilerini ateşe verdiğini, köyleri boşalttığını ve su borularını patlattığını açıkladı.

Süleymani’ye kentinde bulunan Hristiyan Arabulucular Takımı (CPT), Türkiye’nin bölgedeki askeri saldırıları nedeniyle sivillerin ve doğanın gördüğü zarara ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Türk ordusunun Avaşîn, Zap ve Metîna bölgelerine yönelik saldırı başlattığı 23 Nisan’dan 30 Ağustos’a kadar olan tarihleri kapsayan raporda dikkat çekici ayrıntılara yer verildi. 

Ölüm ve yaralanmalar

*  20 Ağustos’ta Ahmed Şakir (40) ve Yousif Amir (26), Zaxo’nun Batifa nahiyesinde Türk askerlerinin topçu ateşi sonucu katledildi. Musul’dan turist olarak bölgeye gelen Şakir ve Amir’in aileleri, iki gün sonra cenazelerin bulunmasıyla yakınlarının yaşamını yitirdiğini öğrendi. 

*  13 Ağustos’ta Ibrahem Hassan Mohamad (51), Kanî Masî’ye bağlı Deşişe köyünde tarlalarını sularken Türk askeri tarafından vurularak katledildi. Köylüler, bu yılın başlarında göç etmek zorunda kalmıştı. Mohamad, 12 kişiyle birlikte ailelerini destek olmak için tarlaları sulamak üzere kısa süreliğine köye dönmüştü.

*  10 Ağustos’ta Zaxo’nun Bosal köyünden 55 yaşındaki Abdulrahman Yousif, bahçesinde incir toplarken bombardıman sonucu yaralandı.

*  8 Temmuz’da Türk ordusunun üs bölgelerinde tarım arazilerine ateş açılması sonucu Hirûre köyünde bir sivil yaralandı.

*  1 Haziran’da 70 yaşındaki Ramazan Ali, Hirûre’de tarlalarını sularken Türk askerinin topçu ateşi sonucu yaralandı.  

*  26 Mayıs’ta 16 yaşındaki Ali Muhsin ve 20 yaşındaki Hasan Muhsin kardeşler, hayvanlarını otlattıkları sırada Türk ordusunun Biherê köyünü bombalaması sonucu yaralandı. 

*  25 Mayıs’ta 20 yaşındaki Bawer Ahmed, Türk ordusunun topçu ateşi sonucunda Deşişe köyünde tarlasını sularken yaralandı. Bölgede bulunan diğer çiftçiler de şarapnel parçalarından kaynaklı yaralandı.

Tarım arazileri kasten yakılıyor

*  Türk ordusu, Kanî Masî’de yaklaşık 5 bin 500 dönüm tarım arazisinin yanmasına neden oldu. Bu yangınlar, bombardıman, atış ve yangın çıkarıcı aletlerin kullanımından çıktı.  

*  Köylüler, CPT’nin 20 Haziran’da bölgeyi ziyareti sırasında, yangınların hem bombardımanlar hem de Türk askerlerinin geceleri köye girerek tarım arazilerini kasten ateşe vermesiyle başladığını bildirdi.

* 27 Temmuz’da Türk askerleri yeni askeri üslerinden ateşli silahlarla doğrudan Hirure köyüne ateş açtı. 165 dönümlük tarım arazisi yandı.

*  Kanî Masî Belediye Başkanı’na göre, 28 Temmuz itibarıyla Türk askerlerinin saldırıları sonucu Kanî Masî nahiyesindeki çiftçi ve halkın yaklaşık 4 milyon dolar zararı oldu.

Göç ve köy boşaltmalar

* Avaşîn ve Kanî Masî bölgelerinde bin 500’den fazla sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

* Kanî Masî bölgesinde 7 köy (Kesta, Chalke-Christiana, Deşişe, Adne, Ura, Seraro ve Miska) ve Avaşîn’de 16 köy tamamen boşaltıldı.

* Bombardımanda hasar gören Miska’da ve Chalke-Christiana’da birer kilise kapatıldı.

* Bir okul, bir hastane ve çok sayıda cami aldıkları hasar nedeniyle kapatıldı.

Su boruları bombalandı

*  Kanî Masî’deki köylere gerekli suyu sağlayan iki boru tahrip edilerek, kullanılamaz hale getirildi.

*  17 Ağustos’ta Türk askerinin Hirure, Baziv ve Kesta köylerini bombalaması sonucu Baziv köyüne su sağlayan borular patladı.

* Adne’de 9 köye su sağlayan bir su tesisatı Türk ordusunun bombardımanı sonucu imha edildi.  SÜLEYMANİYE

 

ABD’den Türkiye’ye hatırlatma

ABD Suriye Elçiliği, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırılarının endişe verici olduğunu belirterek, ateşkes kararına saygı duyulmasına çağırdı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye Elçiliği, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırıları ve bombardımanlarına ilişkin açıklama yaptı. Elçilik, saldırıların endişe verici olduğunu belirterek, ateşkes kararına saygı duyulmasına çağırdı. Elçiliğin resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşım şöyle: “ABD, son aylarda Suriye’nin kuzeyindeki hava saldırılarının ve bombardımanlarının yoğunlaşması, düzinelerce sivilin hayatını kaybetmesine ve yerinden edilmesine yol açmasından derin endişe duyuyor. Tüm tarafları ateşkese saygı duymaya, sivil nüfusu korumaya ve BM’nin 2254 sayılı kararıyla özetlendiği gibi çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için çalışmaya çağırıyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.