‘Tavır alıyoruz’

Kadın Haberleri —

Kürt Ulusal Kadın Çalıştayı

Kürt Ulusal Kadın Çalıştayı

  • ‘Kadın soykırımına son ver’ sloganıyla hafta sonu gerçekleştirilen Kürt Ulusal Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Kürt kadınlarının mücadele birlikteliği, ulusal kadın konferansının yapılması konuları gündeme alındı.

Komîsyona Jinan ya Kongreya Netewî ya Kurdistan (Kürdistan Ulusal Kongresi Kadın Komisyonu) ve Yekîtiya Jinan ya Kurdistanê’nin (Kürdistan Kadın Birliği) girişimiyle Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 12 Mart’ta düzenlenen Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Hafta sonu Kürdistan’ın tüm bölgelerindeki kadınların katılımıyla Silêmanî’de bulunan Tewar Salonu’nda yapılan çalıştay, ‘Qirkirina jinan bi dawî bikin’ (Kadın Soykırımına Son) sloganıyla düzenlendi.

Saat 10.00-15.00 arası gerçekleştirilen çalıştaya, KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Hewlêr temsilcileri Nahide Ermiş, Ruken Merce, YNK Başkanlık Divanı ve Politbüro üyesi kadınlar, Kürdistan ve Irak parlamentosu kadın milletvekilleri, kadın siyasi aktivistler, kadın gazeteciler, akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda şahsiyet katıldı.

5 başlıkta sorunlar tartışıldı

“Siyasi iktidardan dolayı kadına yönelik şiddet ve tutuklamalar”, “Kadın kimliğinde hukuk ve kültürün rolü”, “Kadınların siyasi baskı altındaki durumu”, “İşgalci iktidar yönetiminde kadının durumu” ve “Êzîdî kadının durumu” başlıkları altında gerçekleştirilen çalıştayda ayrıca Kürt kadınlarının mücadele birliği de gündeme geldi.

Başûrê Kurdistan’da erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarından oluşan bir serginin de açıldığı çalıştayda toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadın haklarına ve özgürlüklerine ilişkin broşürler dağıtıldı.

Yapılan sunumlar ve tartışmalar ardından sona eren çalıştayan sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesi

Maddeler halinde Kürt Ulusal Kadın Çalıştay’ının sonuç bildirgesinde şunlar belirtidi:

  • “Kürt kadınlarının birlik ve beraberlikleriyle engel haline gelen sınırları aşmaları gerekmektedir.
  • Başûr, Rojava, Bakur ve Rojhilatlı kadınlar birbirlerine karşı sorumlu davranmalı; siyasi ve sosyal tartışmalarını sürdürmeleri gerekiyor.
  • Yaşamlarında şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama riski taşıyan kadınlara sahip çıkmak ahlaki ve vicdani bir görevdir. Ortak bir sahiplenme olmalıdır.
  • Kadınların iradesini geliştirmek, kadınların tüm sosyal ve politik alanlarda rol sahibi olmaları için kadınların siyasi partilere karşı seslerini ve tutumlarını yükseltmeleri gerekmektedir.
  • Şengal’deki Êzîdî kadınların korunması, kadınların temel sorumluluğudur. Çünkü bugüne kadar Êzîdî kadınların sorunları bitmedi, yaraları iyileşmedi.
  • Kadın Meclisi, tüm Kürt ve Kürdistan partilerini hâlâ kayıp olan Êzîdî kadınların özgürlüğü için ulusal bir görev olarak çalışma yürütmelidir.
  • Toprağımızı ve ülkemizi korumak için birliğe ihtiyaç vardır. Her şeyden önce kadınların, kadınların başarılarına sahip çıkmalıdır.
  • Dünyadaki tüm kadın örgütlerini işgalci devletlerin Kürdistan’daki saldırılarına karşı tavır almaya, Kürt kadınlarının çalışmalarına ve mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.
  • Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm kadınları ortak bir çözüm mekanizması için çalışmaya çağırıyoruz.
  • Kürdistan Ulusal Kadın Konferansı’nı düzenlemek kadınların görevidir.
  • Kadınlar yerel medyaya ve Kürt kültürünün düşmanlarına karşı tavır almalıdır.”

ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.