
Londra merkezli yardım örgütü IRC, dün açıkladığı raporla Suriye’deki durumu gözler önüne serdi. Örgüte göre; Suriye’de tecavüzler ve cinsel tacizler, “dehşet verici” boyutlara ulaştı. Kadınlara yönelik tecavüz ve cinsel tacizler konusunda rakam vermenin mümkün olmadığı belirtilen raporda, ancak tecavüzün bir savaş stratejisi olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Tecavüz vakalarının daha çok ailenin diğer bireylerinin önünde gerçekleştiği kaydediliyor.
Mülteci kadınlar anlattı
Rapor, Lübnan ve Ürdün’deki 240 Suriyeli kadın ve genç kızla yapılan görüşmelerin sonuçlarından oluşuyor. Birçok kadın mülteci; Suriye’yi terk etme nedeni olarak tecavüzleri gösteriyor. IRC’ye konuşan kadınlar, silahlı adamlar tarafından halka açık yerlerde ve evlerinde saldırıya uğradıklarını anlatırken, bazen bir kaç erkek tarafından gerçekleştirilen tecavüzlerin sıklıkla aile üyelerinin gözleri önünde yapıldığı söyledi.
Yaşadıkları dehşet verici
IRC İngiltere acil alan sorumlusu Sanj Srikanthan, “Suriyeli kadınlarla konuşurken duyduğumuz hikayeler cidden dehşet verici. Bu kadınların birçoğunun başından tecavüz ve işkence geçmiş. Ama mülteci olarak aileleri için gıda ve barınacak yer sağlamak bir yana, fiziksel ve duygusal yaralarını iyileştirmek için de yardım alamıyorlar” dedi.
Yardımlar çok yetersiz
IRC’nin raporunda savaş sırasında bazı mahallelerin tamamen yerle bir olduğundan ve evlerini terk etmek zorunda kalanların sürekli olarak bir köyden diğerine kaçtıkları da belirtiliyor. Göçzedelere yeterince tıbbi ve psikolojik destek sağlanamadığına dikkat çeken örgüt, sürekli daha da kötüye giden bir kriz karşısında uluslararası yardımın çok çok az olduğunu vurguladı. Bölgede son 20 yılın en çetin kışının yaşandığını ve bunun mültecilerin yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdığına dikkat çeken örgüt kriz karşısında dünyayı harekete geçmeye çağırdı.
Kamplarda ölecekler
Gazeteciler ise Lübnan’ın Bekaa vadisindeki bir mülteci kampında hiçbir çocuğun kışlık elbisesi olmadığını; çocukların soğuktan titrediklerini ve bazılarının yalınayak dolaştığını aktarıyor. Kamplarda yiyecek ve ilaç sıkıntısı da ciddi boyutlarda. Geçen hafta BM de bir milyon Suriyelinin yiyecek ihtiyacını karşılayamadığını açıklamıştı.
LONDRA
Rusya, Esad’lı çözümde ısrarlı
Rusya, Suriye’deki savaşın son bulmasında Esad’lı bir çözümde ısrar ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Esad’ın görevi bırakması ön koşul olamaz” dedi. Lavrov bu açıklamayı dün ikili temaslarda bulunmak üzere gittiği Ukrayna’da yaptı. Bakan Lavrov, “Ortaklarımız Esad’in görevi bırakmasını hayati bir ön koşul olarak görüyor, ancak böyle bir koşul Cenevre mutabakatında yer almıyor” diye konuştu. Lavrov, geçtiğimiz hafta Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın açıkladığı 5 aşamalı yol haritasını da değinerek, “Esad muhaliflerle diyaloğa hazır olduğunu söyledi, ancak bu muhtemelen gerçekleşmeyecek. Bazıları bu önerilerin yeterince ciddi olmadığını düşünüyor, ama sonuçta bu bir öneridir” dedi.
KİEV