‘Tecavüz, Sudanlı kadınları yıldırmayacak’

Kadın Haberleri —

Foto:Afp

Foto:Afp

  • Sudan’da askeri darbeyi protesto eden halka saldıran askeri güçler, gösterilere katılan kadınlara tecavüz etti. Konuya ilişkin konuşan Sudanlı kadın aktivist Şadiya Abd El-Miman, tecavüzün kadınları yıldıramayacağını söyledi.

Sudan’da halk ayaklanmasıyla devrilen diktatör Ömer el Beşir'in ardından kurulan geçici hükümetin 25 Ekim’de yapılan askeri darbe ile devrilmesine tepki gösteren halk, 2 aydır sokakları terk etmiyor. İlan edilen olağanüstü hale rağmen protesto eylemlerine en fazla da kadınlar katılıyor.

Tecavüz olayına tepki 

Şimdiye kadar yapılan protesto gösterilerinde çok sayıda kişi askeri güçler tarafından öldürülürken, gösterilere katılan kadınlara tecavüz edildi. Kadınlara yönelik tecavüzü raporlaştırılan Birleşmiş Milletler olaya ilişkin bir açıklama yaparken, çok sayıda ülke de tepki gösterdi. Sudan’daki Britanya Konsolosluğu da resmi internet sayfası üzerinde yaptığı açıklamayla kadınlara destek çağrısında bulundu. 

‘Kadınlardan korkuyorlar’

Kadınlara yönelik tecavüz olayını Nûjinha haber ajansına değerlendiren Sudanlı aktivist ve Şuiyan Partisi Sekreteri Şadiya Abd El-Miman, “Bu tecavüz olayları yetkililerin devrim niteliğinde olan 11 Nisan 2019 protestolarından duyduğu korku ve nefretinin bir parçasıdır. Yüzyıllardır savaşlarda kadına yönelik cinsel şiddet ve istismarın yapıldığını biliyoruz. İktidarlar her zaman kendilerini halka bu şekilde dayatmışlardır” dedi.

‘Kadınların devrim mücadelesi devam edecek’

Gösterilere katılanlara yönelik fiziki şiddetin kullanıldığından söz eden Şadiya Abd El-Miman, tecavüz olayının kadınların gösterilere katılmasının önüne geçmek için yapıldığını ifade etti. Bu suçun sonlanması için kadın kurumları başta olmak üzere siyasi güçler ve sivil toplum kuruluşlarının aktif çalışma yapması gerektiğini dile getiren Şadiya Abd El-Miman, “Vahşi bir şekilde kadınlara yönelik işlenen bu suç, devrim mücadelesini sonlandıramayacaktır. Barış, adaletli sivil bir toplum oluşturma ısrarımız sürecektir” diye konuştu.

8 kadına tecavüz belgelendi

Sudan Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Birliği yöneticisi Selima El-Xelifa, Sosyal Kalkınma Bakanlığı'ndan bir heyetin, 18 Aralık'taki gösterilere katılan 8 genç kadının güvenlik güçleri tarafından tecavüze uğradığını belgelediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Liz Throssell ise ellerine ulaşan raporlardan söz ederek, gösterilere katılan 13 genç kadının fiziki şiddet ile tacize uğradıklarını belirtti.

Ne olmuştu?

Sudan’da halk ayaklanmasıyla devrilen diktatör Ömer el Beşir’in ardından kurulan geçici hükümete 25 Ekim’de yapılan askeri darbe ardından Sudan Profesyoneller Birliği, halkı darbecilere karşı sokağa çıkmaya ve hayatı durdurmaya çağırdı. 

Darbeyle görevden uzaklaştırılan Abdullah Hamduk başkanlığındaki Sudan hükümetindeki  “Özgürlük ve Değişim” güçlerinin bakanları, “Askeri darbeyi tamamen reddettiklerini ve bunun sonuçlarını tanımadıklarını” duyurdu. Sudan’da iktidarı sivil yönetime devretmek istemeyen ordunun darbesi halkı sokağa döktü. Sudanlılar iki ayı aşındır askeri darbeyi protesto ediyor.

NÛJINHA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.