Tecavüzcü askerlerin ceza alma korkusu yok 

Kadın Haberleri —

ETIYOPYA KADIN KIRIMI

ETIYOPYA KADIN KIRIMI

  • Uluslararası Af Örgütü hazırladığı bir raporla Etiyopya’da asker ve müttefik kuvvetlerin işlediği suçları açıkladı. Raporda toplu tecavüz suçları işleyen askerlerin cezalandırılma korkusu yaşamadığı belirtildi.

 

Uluslararası Af Örgütü(UAÖ) 11 Ağustos’ta Etiyopyalı kadınların asker ve müttefik kuvvetler tarafından cinsel saldırıya uğradıklarını hazırladığı bir raporla açıkladı. 
Euronews’te yayınlanan rapora göre, Etyopyalı kadınlar ülkede Tigraylar ile yaşanan çatışmalar sırasında askerler ve müttefik kuvvetler tarafından cinsel saldırılara uğradı. Raporda faillerin cezalandırılma korkusunun olmadığı özellikle belirtildi.

Askerler cezasız kalacaklarını biliyor
UAÖ'den Donatella Rovera raporda geçen tecavüz vakalarına ilişkin olarak, “Bu askerler en başından beri bu suçları işlemenin uygun olduğunu düşündüler. Çünkü bunun cezasız kalacağını açıkça hissettiler, hiçbir şey onları alıkoyamadı" açıklamasında buldu.

Gerçeğin küçük bir kısımı
Donatella Rovera, yalnızca şubat ve nisan ayları arasında Tigray'daki sağlık merkezlerinde bin 200'den fazla cinsel şiddet vakasının Af Örgütü tarafından belgelendiğini söyledi. Rovera, “Bu rakamlar muhtemelen gerçeğin küçük bir kısımı” olduğunu ifade etti.
63 kadının karşılaştığı ve yaşadığı vahşeti içeren rapor, defalarca birkaç erkek tarafından tecavüze uğrayan, günlerce, haftalarca aynı yerde tutulan kadınların anlatımını içeriyor. Bazı kadınlar ise aile üyelerinin önünde tecavüze uğradıklarını anlatıyor. 

Vahşetin sınırı yok
Rapora göre; kadınlardan beşi, saldırıya uğradıkları sırada hamileydi. İki kadının vajinasına çivi, çakıl ve şarapnel parçaları sokuldu.
Saldırılar sırasında dört aylık hamile olan kadınlardan biri evinde üç erkek tarafından nasıl saldırıya uğradığını anlatırken, "Bir insan olduğumu fark edip etmediklerini bilmiyorum" diyor.
Raporda tecavüz ve cinsel köleliğin savaş suçları olduğu hatırlatılarak, bu suçu işleyenlerden hesap sorulması çağrısında bulunuldu. 
Af Örgüt’ünün rapor ve çağrısına şimdiye kadar Etiyopya hükümetinden herhangi bir yanıt verilmezken, Tigray'daki birçok kadın, HIV enfeksiyonları ve devam eden kanamalar da dahil olmak üzere saldırıların fiziksel ve zihinsel etkileriyle yaşamaya devam ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.