Tecavüzcü dışarıda, protesto edenler içeride

Kadın Haberleri —

.

.

  • İpek Er’e tecavüz edip ‘intihara’ sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan’ı protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanan kadınlar, iddianame olmadan 6 aydır cezaevinde tutuluyor. Tecavüzcü Musa Orhan ise serbest.

Tecavüzcü uzman çavuş Musa Orhan’ı protesto ettikleri gerekçesiyle Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 19 kadın hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla soruşturma açıldı. Yürütülen soruşturma kapsamında 31 Mayıs ile 1 Haziran tarihleri arasında kadınların evi basıldı. Bu baskınlarda gözaltına alınan 18 kadından 14’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Fatma Ablay, Şirvan Göçer, Leyla Bayram ve Hacire Tanırğan tutuklandı. Aradan geçen 6 aya rağmen hala iddianame hazırlanmış değil. 

İddianame yok, suçlama çok

Dosyanın avukatlarından Yunus Bağış, 6 aydır iddianamenin hazırlanmamasına rağmen kadınların tutuklu kalmasının hukuk garabeti olduğunu söyledi. Gizli tanık ifadesiyle başlayan soruşturmada kadınlara yönelik suçlamalarda somut tek bir delilin bulunmadığına dikkati çeken Bağış, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Şiddetle Mücadele Günü, Batman’ın Beşiri ilçesinde tecavüze maruz kalması üzerine 16 Temmuz’da ‘intihar’ girişiminde bulunarak, tedavi gördüğü hastanede 18 Ağustos 2020 tarihinde yaşamını yitiren İpek Er olayının protesto edilmesi, kadın cinayetleri için yapılan basın açıklamaları suçlama konusu olmuş durumda. Bunların hangisi somut bir suçlama olabilir” tepkisinde bulundu.

Uzun tutukluluk hak gaspıdır

Yargıtay’ın “gizli tanık ifadesiyle tutuklama kararı olamayacağı” yönünde kararına rağmen kadınların 6 aydır somut tek bir deli olmamasına rağmen tutuklu olduğunu vurgulayan Bağış, şöyle dedi: “Maalesef bu dosyada gizli tanık beyanlarına dayanak gösterilerek ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklama kararı verildi. Tamamen hukuksuz bir karar. 6 aydır başvurularımıza rağmen herhangi bir iddianame hazırlanmış değil. 4 kadın tutuklu şu an. Her ay yaptığımız tutuksuz yargılama talebi de reddediliyor. Bu süreçte 3 kadın Batman’dan başka bir kente sürgün edildi. Müvekkillerimiz ortada bir şey yokken suçlu ilan edildi. Gözaltı ile başlayan hukuksuzluk halen devam ediyor. Dosyanın içerisinde somut tek bir delil olmamasına rağmen bu kadar uzun bir süre tutuklu kalmaları tamamen hak gaspıdır. Bir an önce serbest bırakılmaları gerekiyor.” 

BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.