Tecavüzcüye karşılık ajanlık

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul’da yaşayan D.Y., bir çetenin lideri olan Mehmet Tunç tarafında kaçırılarak zorla alıkonuldu.  Tunç’un tecavüzüne uğradı. D.Y., fail hakkında şikayet için gittiği karakolda  istihbaratın ajanlık dayatmasıyla karşılaştı.  Karakola giden Tunç ise bir saat sonra bırakıldı. 

ESRA SOLİN DAL / MA-İSTANBUL

Türk devletin, Kürt kentlerinde asker, polis ya da özel eğitilmiş memurlarıyla başta fuhuş ve uyuşturucu olmak üzere hayata geçirmeye çalıştığı özel savaş politikaları, metropollerde mafya ve çetelerin eliyle yürütülüyor. Bu merkezlerden biri de İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı 1 Mayıs Mahallesi. Kürt ve Alevilerin ağırlıkta yaşadığı mahallede uyuşturucu kullanımı ve satışı hat safhada. Mahallede yaşayan kadınlar ise, aynı çeteler tarafından tecavüze uğruyor, fuhuşa sürükleniyor. Bu kadınlardan biri de 28 yaşındaki D.Y. Uzun bir süredir dijital şiddet ve fiziki takibe maruz kalan D.Y., 3 Kasım’da aynı mahallede yaşadığı Mehmet Tunç (37) tarafından kaçırıldı. Zorla alıkonulduktan sonra Tunç’un tecavüzüne maruz kalan D.Y., bir yolunu bulup kaçsa da, şikayet için gittiği karakolda bu kez ajanlık dayatmasıyla karşı karşıya kaldı.  
 
‘İstediğin yeri ara, polis gelmeyecek’

Yaşanılanları Mezopotamya Ajansı’na anlatan D.Y., taciz, tecavüz, şantaj, haraç ve uyuşturucu suçlarından kaydı bulunan Tunç’un uzun süredir cinsel tacizinin yanı sıra fiziki takip, dijital ve psikolojik şiddetine maruz kaldığını aktardı. Tunç’un ölüm tehditlerine de maruz kalan D.Y., 3 Kasım akşamı yaşanılanları şöyle anlattı: ”Olayın yaşandığı gün evde değildim. Mehmet Tunç akşam saatlerinde çok sayıda arabayla bizim evin önünde pusu kurmuş, daha sonra evimize bakarak hakaret etmeye başlamış. Ardından başka bir mahallede yaşayan kardeşimi arayarak, çocuklarımı ve ailemi öldürmekle tehdit etmiş. Kardeşim beni arayınca ailemi yok edecek, endişesiyle eve geldim. Mahalleye gelince Tunç tarafından kaçırıldım. Zorla araca alındıktan sonra Tunç, polis olduğunu belirttiği kişileri arayarak, sohbet etmeye başladı. Telefon görüşmesinin ardından Tunç, ‘İstediğin yeri ara, polis gelmeyecek. Kimse bana bir şey yapamaz’ dedi. Daha sonra beni tanımadığım bir eve götürdü, tecavüz etti. Zorla görüntülerimi çekti. Karşı koymak istedim, darp ve hakaret etti. Bu işkence sabaha kadar sürdü.” Olay sonrası fail ile dışarı çıktığı anda yardım isteyen D.Y. kurtulduğu anda Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayette bulundu. Burada polislerin baskısına maruz kalan D.Y.’ye, “Bu bölgeye biz bakmıyoruz” denilerek tek başına Dudullu Karakolu’na gönderildi.

Ajanlığa karşılık Tunç’a diz çöktürme teklifi

Dudullu Karakolu’na giden D.Y. şöyle dedi: “Orada ifadem alındığı sırada aniden beni başka bir odaya aldılar ve götürüldüğüm odada ‘istihbarat’ olduğunu söyleyen üç kişi geldi. ‘Sana yardım etmek istiyoruz, devrimcilere güvenme, dilersen Mehmet Tunç’u önünde diz çöktürürüz. Yeter ki işbirliği yapmayı kabul et’ dediler. Devrimci bir aileden geldiğim için bunu kullanmak istediler. Devleti ve adaleti, temsil ettiğini söyleyen bu kişiler, bana tecavüz eden kişiyi bulmak için ajanlık yapmamı istiyordu. Suçluyu cezalandırmak yerine bir kadına tecavüzü, devrimcilere saldırmak için kullanmak istediler.” 
 
Eski eş, tecavüzcüden ve polisten beter çıktı

Karakolda ajanlık dayatmasını kabul etmediğini ve Tunç hakkında şikayetçi olduktan sonra ayrıldığını belirten D.Y., daha sonra hastaneye gittiğini söyledi. Darp raporu alan D.Y.’nin yaşadıkları bununla da sınırlı kalmadı. Boşandığı eşi tarafından tehdit edilmeye başlayan D.Y., “Bu olayın ardından da çocukları elimden almakla tehdit ediyor. Çocukları vermezsem tecavüz faili Mehmet Tunç’un lehine ifade vereceğini söylüyor” diye belirtti. 

.
Saniye Y.

Aranan polis gelmedi

D.Y.’nin annesi Saniye Y. (50) de, Tunç’un ısrarlı takiplerinin ardından polisi arayarak, araç plakasını verdiklerini anlattı. Evin önüne gelen polisin Tunç’un sırtını sıvazlayarak geri gittiğini dile getiren Saniye Y., Tunç’un tacizlerinin devam ettiğini kaydetti.

Olay günü Tunç’un ölüm tehditlerine maruz kalan Saniye Y., “Araçla evin önüne gelerek, ‘D.Y. hemen gelmezse binayı tarayacağım, ailenizi yok edeceğim, çocuklarını yok edeceğim’ diye tehdit etti. Ben de camı kapatıp hemen çocukları da alıp banyoya götürdüm ve polisi arayarak, evimin adresini verdim. Tunç’un aracının plakasını da verdim. Defalarca aramamıza rağmen polis o gün sabaha kadar hiç gelmedi” dedi. 
 
Failin ayağına yemek götürülmüş

Polis ve çete lideri olan Tunç’un birlikte hareket ettiğini söyleyen Saniye Y., hakkında tecavüz şikayeti olmasına rağmen Tunç’un misafir gibi elini kolunu sallayarak karakola geldiğini belirtti. Saniye Y. şöyle devam etti: “Tecavüz faili çok rahat tavırlar sergileyerek, şapkasını ters takmış olarak karakola geldi. Onunla gelen 3 polisin elinde paket lahmacun vardı. Benim kızım sabaha kadar işkence ve tecavüze uğramış, elinden telefonu alınarak savunmasız bırakılmış, 15 saat boyunca aç-susuz bırakılmış ama tecavüzcü Mehmet Tunç, bir saat karakolda kalacak diye ayağına yemek getirilmiş” diye belirtti. Saniye Y., ifadesi alınan Tunç’un birkaç saat sonra da karakoldan ayrıldığını söyledi. 
 
Hukuk mücadelesinde dayanışma çağrısı

Tunç’un başka kadınlara da tecavüz ettiğini anlatan anne Saniye Y., şöyle devam etti: “Onlarca kadını, şantaj yoluyla ağına düşürmüş. Bu yapılanlar bilinçli bir politikadır. Bu zihniyeti daha önce tecavüz suçu işleyenler ve ‘bize kimse bir şey yapmaz’ diyenlerden tanıyoruz. Biz inancımız ve muhalif kimliğimizden dolayı hedef seçildik. Suç işleyen bu insanlar, bu kadar rahat geziyorsa devletten güç alıyor demektir. Yapılanlar muhalif kadınları yıldırma politikasıdır. Eğer kızımın arkasında ailesi olmasaydı, arkasında kadınlar olmasaydı, korkup sinip vazgeçebilirdi. Tecavüzcünün video ve şantajlarına boyun eğebilirdi. Ailesi olarak onun arkasındayız. Failin cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız.”  Kadın kurumlarına da çağrıda bulunan Saniye Y., hukuk mücadelesinde dayanışma beklediğini ifade etti.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.