Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecritin kaldırılması için Kürdistanlılar açlık grevlerine başladı. Almanya’nın Darmstadt kentindeki eyleme katılan HDPeski milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Bu açlık grevlerinin uyarı amaçlı olduğunu belirtmek gerekiyor.  Egemenlik sistemin yaklaşımı devam ederse yeni kararlar almak durumunda kalabiliriz” dedi.

Kürdistanlılar, Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi açlık grevleri ile protesto ediyor. Avrupa’da 26 merkezde açlık grevleri başladı. Almanya Köln, Darmstadt, Stuttgart, Berlin, Marsilya, Viyana, Marsilya, Atina ve Limasol gibi merkezlerde startı verilen açlık grevi eylemcileri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kırılana kadar eylemlere devam edeceklerini belirtti.

  Darmstadt

Darmstadt’ta başlatılan açlık grevi 21 Aralık’a kadar dönüşümlü devam edecek. Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız’ın da dahil olduğu açlık grevi eylemcileri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit kırılana kadar eylemde olacaklarını belirttiler.

Eylem alanında bulunan HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız şu değerlendirmede bulundu: “Cezaevinde bulunan binlerce siyasi tutsaktan olan Leyla Güven arkadaşımız 30 gündür açlık grevinde. Sayın Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması için bedenini ölüme yatırmış durumda. Biz diğer siyasi dinamikler de buna kayıtsız kalamazdık. Bizler de burada açlık grevine gireceğiz. Bu açlık grevinin uyarı amaçlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Egemenlik sisteminin yaklaşımının devam etmesi durumunda ülkede de Avrupa’da da yeni bir karar almak durumda kalabiliriz. Bütün halkımızın bu eylemler etrafında bir araya gelmesi hayati önemdedir.”

Köln, Stuttgart ve Berlin

  Köln

Almanya’nın Köln kentinde de Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla 85 kişinin katılımı ile açlık grevi başlatıldı. Köln’deki tarihi Dom kilisesi önünde düzenlenen eyleme HDP eski milletvekilleri Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer, KCK-E Eş Başkanı Yüksel Koç ve sanatçı Xelil Xemgin’in de aralarında olduğu 85 kişi katıldı.

  Stuttgart  

Stuttgart’ta ise Kürdistanlılar Marschtallecke-Könnig Strasse’de çadır kurarak açlık grevine başladı. Açlık grevi sözcülerden Lokmna Hedil, “Önderliğin üzerinde uygulanan tecridi kabul etmiyoruz. Cezaevinde Leyla Güven’in başlatmış olduğu süresiz açlık grevini desteliğimizi ve taleplerinin talebimiz olduğunu deklare etmek için biz de dönüşümlü açlık grevi başlattık” dedi.

  Berlin

Başkent Berlin’de açlık grevi Brandeburger Tor’da yapılan basın açıklamasıyla başladı. Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi ve Berlin DKTM tarafından organize edilen açlık grevine, Berlin’de bulunan Kürt kurum ve HDK Berlin, AvEG-KON, ATİK destek verdi.

Açlık grevine HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp de katıldı. Yiğitalp yaptığı konuşmada, “Buradan devlete, hükümete sesleniyorum. Bu yol, yol değildir. Sürgünlerle, tutuklamalarla bu halk asla geri adım atmadı, diz çökmedi ve çökmez.” CİK adına konuşan Seyda Davut Özsemed konuşmasında, “Bu greve imanı ve inancı olan herkesi destek vermeye çağırıyorum” dedi.

Viyana’daki eylem 20 gün sürecek

Avusturya’nın başkenti Viyana’da “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlayalım” sloganıyla düzenlenen açlık grevi 30 Kürdistanlı ile başlatıldı. Hazırlık komitesi, açlık grevi eyleminin 20 gün süreceğini belirtti.

Marsilya’da 30 kişi ile başladı

Fransa’nın Marsilya, Montpellier, Marignan, Draguingnan kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Marsilya’da açlık grevi eylemi başlattı.  30 kişinin katıldığı eylemin yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük posteri, PKK bayrakları ve “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” yazılı pankart açıldı.

Atina ve Limasol’da eylem

Kıbrıs’ın başkenti Limasol’da da Kürdistanlılar tecridi protesto etmek amacıyla 4 günlük açlık grevine başladı. Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen açlık grevini Kıbrıs’taki Kürdistanlılar ve Kürt halkının dostları yoğun bir şekilde ziyaret ediyor. Yunanistan’ın başkenti Atina’da da açlık grevi eylemi başladı.

 

HABER MERKEZİ