Tek bir gün kaybetmeyelim

Kadın Haberleri —

AYSEL TUĞLUK

AYSEL TUĞLUK

  • Avukat Reyhan Yalçındağ, eski DTP Eş Genel Başkanı ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun kötüye gittiğini açıkladı. Yalçındağ, “Tek bir gün kaybetmeyelim. Tıp etiğine, ahlaka, bilime ve hukuka dönün” çağrısında bulundu. 

2016 yılından beri Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski DTP Eş Genel Başkanı ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumu kötüye gidiyor. Konuya ilişkin Euronews’e konuşan Avukat Reyhan Yalçındağ, Aysel Tuğluk’un hafıza kaybı yaşadığını ve günlük işlerini yapamaz hale geldiğini aktardı.

Haksızlık olmasını istemedi

Yalçındağ şöyle dedi: “Düşünün; her birimizin bir günde yapması gereken aktiviteler var. Bunun içine yeme, içme, öz bakım, konuşma, yazma, okuma girmez mi? Bunların içerisinden bazılarını çıkardığınız da geriye ne kalır? Kimsenin yardımı olmadan bir başına kalamayacak bir insan kalır… Günlük bir rutin içerisinde bir sürü şeyi unuttuğunuzu düşünün. Nasıl yol alabilirsiniz tek başınıza, imkanı var mı? Olamaz. Ayrıca bu halde bile kendisi bir hassasiyet yaşıyor. Aysel Hanım uzunca bir süre cezaevinde daha ağır koşullarda olan mahpuslar var diyerek kendisinin gündeme getirilmesinin haksızlık yaratabileceğini düşündü.''

.
Avukat Reyhan Yalçındağ

Mezarlıktaki saldırıların sorumlusu iktidardır

Tuğluk’u hafıza kaybına götüren sürece de değinen Yalçındağ, annesinin cenaze töreninde yapılan saldırıya işaret etti. Tuğluk’un muayenesini yapan doktorların da cenaze törenine yapılan saldırılardan etkilendiği kanaatte olduğu belirten Yalçındağ, şunları kaydetti: “Cezaevinde birinci yılı dolmadan annesinin ölüm haberini aldı. Ve izinli olarak çıkarıldı. Ben de bu süreçte avukatı olarak yanındaydım. Ve bizim annesinin defin süreci esnasında yaşadıklarımız var. Bu şu anda bu ülkede yaşayan seksen milyon insanı yakından ilgilendiren bir mesele. Mezarlığa girdiğimiz andan itibaren ırkçı sözlü saldırılara ve tacize maruz kaldık, akabinde de hepimize yönelik fiziken taşlı saldırılar başladı. Bu durum defin esnasında ve sonrasında da daha korkunç bir hal alarak devam etti. Havaya ateş de açmaya başladılar. Bugün değerlendirdiğimde korkunç bir katliam çıkabilirdi. Aysel Hanım bütün bunları, gördü, duydu, yaşadı ve tanıklık etti. Naaşın yeniden gömüldüğü yerden çıkarılmasına da tanıklık etti. Gün be gün Sayın Tuğluk’un bu etkiden kurtulamadığını, üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını gözlemledik. Ve hatta cezaevi idaresi ve personeli ile eş zamanlı gözlemledik. Çok ağır bir hale döndüğünü gözlemledik. Aysel Hanımın bugün yaşadığı bu sürecin müsebbibi o gün o mezarlıkta bizlere saldıranlardır, onları koruyan kollayan siyasi iktidarın kendisidir.’’

Yanız hayatını idame ettiremez 

Aysel Tuğluk’un yaklaşık sekiz ay boyunca Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndaki dokuz uzman doktor tarafından muayene edildiğini kaydeden Reyhan Yalçındağ doktorların, ‘Hastalığının kronik seyirli olduğu ve ilerleyici vasıf arz ettiği, cezaevi koşullarında sağlanabilecek tıbbi destek ve bakımının yeterliliğinde sorun yaşanabileceği, ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine ve dolayısıyla cezasının infazının ertelenmesi’ tespitinde bulunduğunu dile getirdi.

Raporun Temmuz ayında açıklanması ardından İstanbul ATK Başkanlığı’na sevki talebinde bulunduklarını belirten Yalçındağ,   ATK Başkanlığı’nın, “Hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirebileceği…” açıklamasında bulunduğunu aktardı. Raporun ardından 03 Eylül 2021’de infaz erteleme talebinin red edildiğini dile getiren Yalçındağ karar tepki göstererek söyledi dedi: ''Maalesef Adli Tıp Kurumu Başkanlığı politik mahpusların cezalarını ertelemiyor” dedi.

Raporlar çelişkili

Aysel Tuğluk’un muayene sırasında hekimler tarafından rencide edildiğini dile getiren Yalçındağ, Tuğluk ile yapılan 3-5 dakikalık görüşme ardından raporun hazılandığını söyledi. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) müracat ettiklerini dile getiren Yalçındağ, TİHV’in ''Her iki raporda çelişkiler var, Tuğluk'un durumu ATK bünyesinde bir üst kurul tarafından incelenmeli'' tespitinde bulunduğunu belirtti.

Tuğluk’un infazının bir an önce ertelenmesi gerektiğini ifade eden Yalçındağ, ''Bir kez daha diyoruz ki; tek bir gün kaybetmeyelim. Tıp etiğine, ahlaka, bilime ve hukuka dönün. İtirazlarımızı kabul edin. Ve Sayın Tuğluk'un gerekli muayenesi gerçekleştirildikten sonra durumuna uygun bir rapor hazırlanarak infaz ertelemesi sağlansın'' çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.