
İHD Amed Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Avukat Hediye Saltan, Antep L Tipi Cezaevi’nde iki tutsağa işkence edildikten sonra ‘Gelip elbiselerinizi alacağız. Artık tek tip giyeceksiniz’ denildiğini. Avukat Saltan, tek tip elbiseyle tutsakların toplumdan tamamen izole edilmek istendiğinin altını çizdi.
İHD’ye sürekli hak ihlalleriyle ilgili başvurular olduğunu hatırlatan Av. Saltan, “Hiçbir çözüm olmadığı için bu sorunlar kısır döngü şeklinde kendini tekrar ettiriyor” dedi. Çıplak aramadan, kamera sistemine, düzensiz baskınlardan işkence ve hakarete kadar bir dizi ihlalin olduğunu hatırlatan Saltan, Elazığ Cezaevi’nden örnek verdi: "Tutsaklar kameranın üzerini örttüğü için haklarında soruşturma açılmış. Savcı, ifadeleri almak için cezaevine gitmiş. İfadeden önce 3 mahkum yaka paça darp edilerek süngerli odaya götürülüyor. Bir süre burada bekletiliyor. İfade için savcının yanına götürülenler darp ediliyorlar. Şiddet uygulanıp hakaretler, küfürler edilerek götürülüyor. Savcının yanında yine ‘Nasıl oturulacağını bil, şöyle oturma ayakta bekle. İfade alınırken ayakta bekle’ şeklinde hakaretler eşliğinde darp edilmiş. Benim görüştüğüm mahkûm o gün darp edilirken giydiği tişörtünü giymiş ve tişörtünde üç büyük yırtık vardı. Bunun darp sırasında olduğunu söyledi.”
İHD’ye başvurular engelleniyor
Kendilerine yapılan başvuruların engellendiğini kaydeden Saltan, “Birçok cezaevinde bize yapılan başvuru mektupları gönderilmiyor. Ve başvurucu hakkında soruşturma başlatılıyor ya da başvuru mektubu tekrar iade ediliyor” diye konuştu.
Tutsakların toplumla bağı kesiliyor
Antep L Tipi Cezaevi’nde tek tip elbiseyle ilgili iki tutsağın aileleri aracılığıyla kendilerine başvurduğunu dile getiren Avukat Hediye Saltan, cezaevindeki tutsakların darp edildikten ‘Gelip elbiselerinizi alacağız. Artık tek tip giyeceksiniz’ denildiğini kaydetti. Tek tip kıyafetin kişileri toplumda deşifre etmenin yolu olduğuna değinen Saltan, “Tutsaklar hastane, mahkeme gibi yerlere sürekli kelepçeyle götürülüyor, sürekli askerler kolunda. Bu durum tutuklunun masumiyet karinesinin ihlalidir. Normalde bir kişinin cezaevine konulmasının amacı devlete göre o kişiyi iyileştirmedir. Ancak tek tip elbiseyle toplumdan ayırmak ve tamamıyla izole etmektir” dedi.
ANTEP