Temizlik maddelerini Roj karşılıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Kuzey-Doğu Suriye’de halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve istihdam sağlamak için 2 yıl önce kurulan Roj Fabrikası, Qamişlo’daki temizlik ürünü ihtiyacını önemli oranda karşılıyor. 

Qamişlo’nun Dêrik ilçesindeki Roj Fabrikası Ekonomi Komitesi’nin çabalarıyla 2021 yılında açıldı. Tesiste klor, bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyici gibi malzemeler üretiliyor. Fabrika yöneticilerinin verdiği bilgiye göre; fabrikanın üretimi günde 5 ton sıvı sabun ve 3 ton klora ulaşıyor. Yaklaşık 20 kişinin çalıştığı fabrikada çalışan Petro Kimya Mühendisi Fatme Faris, 5 bin 250 küçük kutu 900 ml sıvı sabun için 3 güne ihtiyaçları olduğunu belirtiyor. 

En fazla klor talep ediliyor

Rojava Üniversitesi'nden mezun olan Fatme Faris, "Roj Fabrikası’ndan en çok klor isteniyor, ardından ise bulaşık deterjanı geliyor” diyerek şöyle devam etti: "Fabrika günde 3 ton klor üretiyor. Klorun ciltte yanıklara neden olmaması için malzeme seçimine özen gösteriyoruz. Aynı zamanda bulaşık deterjanı ve sıvı sabuna da köpük ve koku miktarını arttırmak ve güzel sonuçlar almak için bazı maddeler ekleniyor."

Fatme Faris

İç piyasaya ucuza veriliyor

Ürünlerinin korunması için özel maddeler kullandıklarını dile getiren Fatme Faris, “Bu malzemeler, ürünün etkinliğini ve kalitesini korumak için kimyasallar ve dezenfektanların bir karışımıdır” diye ekledi. Kullanılan suyun da önemli bir faktör olduğunu ifade eden Faris, “İçindeki tuz miktarını göstermek ve içinde bakteri bulunmadığından emin olmak için suyu filtrelerden geçiriyoruz. Çünkü suda tuz varsa, zamanla ürüne zarar verir” diye konuştu.

Roj Fabrikası’nın yöneticilerinden Sena Mihemed ise ürünlerin Kuzey-Doğu Suriye pazarına daha düşük fiyata sunulduğunu söyledi. 

ANHA/QAMIŞLO

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.