Terör devletinden yeni gasp
- Kürt halkına bir kez daha terör rejimiyle teslimiyet dayatarak biat isteyen Türk devleti, Rojava'ya yeni işgal girişimi hazırlığı, Bakur ve Başûr'daki imha saldırılarıyla eş zamanlı olarak belediyeleri gasp etmeye başladı.
- Esenyurt Belediyesi'ne el koyarak CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Özer'i hapsedip kent uzlaşısı ve demokratik ittifakları kriminalize eden Türk rejimi, dün sabah da Mêrdîn Büyükşehir ile Êlih ve Xelfetî belediyelerini yine gasp etti.
Türk devletini yöneten Erdoğan liderliğindeki AKP-MHP-Ergenekon ittifakı, yerel seçim yenilgisi, bastırılamayan Kürt direnişi ve Ortadoğu'daki yeniden güç dağılımının dayattıkları çerçevesinde kurguladığı Kürtlere karşı agresif şiddet eşliğinde teslimiyet politikasının adımlarını sürdürüyor. Kürtlere 'el uzatıyormuş' gibi yaparak 'el öptürüp' boyun eğdirmeye çalışan Türk devleti, son 10 günde Kuzey Kürdistan'da siyasi soykırımla birlikte üç eyalette imha operasyonları yaptı; Başûr'daki işgal alanları genişletmek için aralıksız bombardımanını sürdürdü; Rojava'yı 5 gün boyunca boydan boya bombaladı tüm üretim tesislerini yok etti. Hafta sonuna doğru 'kent uzlaşı'yla kazınılan Esenyurt'a el koyarak muhalefet içinde dizayn düğmesine basan Türk devleti, dün de DEM Parti'nin üç belediyesini gasp ederek, hiçbir evrensel kural, ahlak ve insani normu tanımadığı gibi kendi Anayasa ve yasalarını da askıya alabildiğini bir kez daha gösterdi.
Türk İçişleri Bakanlığı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi, Êlih Belediyesi ve Xelfetî (Halfeti) Belediyesi'ne dün sabah kayyum atadı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları haklarındaki davalar sıralandı. DEM Parti, kayyum atanan üç belediyeyi 31 Mart seçimlerinde farkla kazanmıştı. Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir, oyların yüzde 57,40'ını aldı. Êlih Belediye Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, oyların yüzde 64,52'sini aldı. Xelfetî Belediye Eşbaşkanları Mehmet Karayılan ve Saniye Bayram ise oyların 39,45'ini aldı.
İçişleri Bakanlığı açıklamasında, Ahmet Türk'e Kobanî Davası'nda "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla verilen 10 yıl hapis cezası, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla devam eden dava ve Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yürüttüğü soruşturmanın gerekçe yapıldığı belirtildi. Türk'ün yerine Vali Tuncay Akkoyun kayyum olarak atandı.
Gerekçeler geçersiz
Ahmet Türk'ün avukatları, Türk'ün söz konusu davada Kobanî iddiaları ile ilgili beraat ettiğini, ancak Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu dava dosyası ile birleştirilen davada örgüt üyeliğinde ceza almış olup yerel mahkeme bu davada henüz gerekçesini açıklamadığını; bu davadaki iddiaların 2016'da, 2019'da v eşimdi bir kez daha kayyum atama işlemine gerekçe gösterildiğini hatırlattı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2022/142 esas sayılı dava dosyasında propaganda iddiasının gerekçe gösterildiğini kaydeden avukatlar, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini; üstelik bu suç iddia için kanunda tanımlanan zaman aşımı süresi 8 yıl olmasına rağmen üzerinden 13 yıl 6 ay geçtiğiğini anımsattı. Avukatlar, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan soruşturmada ise kovuşturmaya yer olmadığından tkipsizlik kararı verildiğine işaret etti. Avukatlar, "Bugün itibarıyla Ahmet Türk hakkında açık olan bir soruşturmanın bulunmadığı resmi evraklarla da sabittir. Dolayısıyla işlem hukuka, yasaya aykırıdır, gerekçeler gerçek dışıdır" dedi.