İşgalci Türk devletinin Efrîn ve işgal edilen bölgelerdeki uygulamalarının savaş ve etnik soykırım suçu olduğunu belirten TEV-DEM, bütün dünyayı Türk işgaline karşı durmaya, Suriye rejimini de görevini yerine getirmeye çağırdı.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) yaptığı yazılı açıklamada, özetle şunları belirtti: “Türk devletinin Efrîn ve diğer bölgelerdeki uygulamaları bütün sınırları ihlal ediyor ve uluslararası yasalara göre savaş suçlarına giriyor. Efrîn ve diğer bölgelerdeki demografik değişim etnik soykırıma kadar gitti. Şehba bölgesindeki Efrînli göçmenler zor şartlarda yaşıyor ve uluslararası hiçbir örgüt göçmenlere destek vermiyor. İşgalci devletin işgal ettiği bölgelerde tarihi eserleri, doğayı, tarihi, gelenek ve görenekleri yok etmesi uluslararası hukuka aykırıdır. Türk devleti, Efrîn’i teröristlerin eğitim ve dünyaya yayılma merkezine dönüştürmeye çalışmakta ve böylece Avrupa ve Arap ülkelerine şantaj yapmak istemektedir. Efrîn’i de Libya gibi birçok ülke ile görüşmelerinde koz olarak kullanmaya çalışmaktadır.

Uluslararası toplumun bu konudaki sessizliği savaş suçuna ortak olma anlamına gelmektedir. Uluslararası toplumu, hukuki ve ahlaki görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. TEV-DEM olarak Efrîn’deki savaş suçlarında doğrudan BM’yi (Birleşmiş Milletler) ve Rusya’yı sorumlu görüyoruz. Bu temelde tüm dünyaya, ev sahipliğini yaptığı teröristleri Libya’ya, Avrupa’ya ve dünya geneline gönderen Erdoğan öncülüğündeki Türk devletine karşı durmaya çağırıyoruz. Suriye devletini de egemenliğine karşı geliştirilen tüm müdahalelere karşı anayasal ve ulusal görevlerini yapmaya, Suriye devletinin vatandaşlarına karşı işlenen suçları uluslararası mahkemeye taşımaya davet ediyoruz.

Halkımıza çağrımız teröristlerin halkımıza yönelik uygulamalarının teşhir edilmesi için her yerde barış talepleri ve işgal saldırılarını kınama eylemlerini devam etmeleridir. Teröristlerin sultanı Erdoğan’ın önderliğindeki Türk devletinin faşizmine karşı mücadele etmekten başka bir yol yok.”

 

ANHA/QAMIŞLO