
Tevgera Azadî bünyesinde örgütlenen kadınlar, "Güney Kürdistan’da toplumsal özgürlüğün gelişimine en büyük katkıyı sunan ilk ve tek hareketiz" dedi.
Kürdistan Özgür Toplum Hareketi’nin (Tevgera Azadî) 2-3 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci kongresine katılan kadınlar, hareket içinde kadının rolünü ANF’ye değerlendirdi.
Tevgera Azadî’nin Güney Kürdistan’da kadının en fazla örgütlendiği ve eşbaşkanlık sistemiyle cinsiyetlerin eşit düzeyde temsil edildiği yapı olduğunu ifade eden kadınlar, bu durumun toplumsal özgürlüğün gelişimi için büyük bir katkı sunduğunu kaydetti.
İki yılda güçlü mücadele yürütüldü
Kongre delegesi Bêrîvan Mihemed, “Tevgera Azadî, Güney Kürdistan’da eşbaşkanlık sistemini uygulayan tek hareket. Sadece genel hareket yönetiminde değil, tüm alan yönetimlerinde, komisyonlarda da böyledir. Kadınlar, iki yıldır güçlü bir mücadele yürüttü” dedi.
Kadınların hareket içinde aktif rol oynadığını ve toplumsal örgütlenmede önemli bir misyonu olduğuna dikkat çeken Mihemed, “Kadın bölgede yeni bir sistemin gelişmesine öncülük ediyor. İnanıyorum ki gelecekte kadınlar daha fazla örgütlenecekler. Çünkü güçlü bir mücadele yürütülüyor. Bu mücadele, kadınların yaşadığı zorlanmaları ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.
Kadın siyasette etkili olma iddiasında
Şîno Abdulxaliq ise, ikinci kongrede ilk kongreye nazaran çok daha geniş bir katılım sağlandığına işaret ederek, “Tevgera Azadî çatısı altında her geçen gün daha da büyüyor ve örgütleniyoruz. Güney Kürdistan’da kadın Kadın siyasete daha güçlü katılmalı ve rengini yansıtabilmelidir. Kadını yetersiz görerek, her şeyin dışında bıraktılar. Oysa Tevgera Azadî içinde kadınlar örgütleniyor. Geliştirilen eşbaşkanlık sistemi ve eşit katılım aslında kadının çok güçlü olduğunu göstermiştir” dedi.
Baskıcı sistem önemli oranda aşıldı
Yelde Saîd ise düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Tevgera Azadî, kadının özgürlük rengini, duygusunu, toplumsal düzeyde karşılık bulmasını ve kabul görmesini sağlayan ilk harekettir. Kadınlar hareket içinde büyük bir güç oluşturdu. Eşbaşkanlık sistemini daha güçlü uygular duruma geldi. Bu bizim için çok önemli. Güney Kürdistan’daki baskıcı sistem Apocu felsefe ile ciddi oranda aşıldı. Güney Kürdistan’da Tevgera Azadi bu açıdan önemli bir harekettir.”
HABER MERKEZİ