
Yönetmenliğini Abderrahmane Sissako’nun yaptığı ve Mali’nin Timbuktu bölgesinin İslamcı bir grup tarafından işgal edilerek, şeriat yasalarını uygulamasını anlattığı Timbuktu filmi, sekiz dalda Cezar 2015 ödüllerine aday gösterildi.
Fransız-Moritanya yapımı uzun metrajlı film Timbuktu, Oscar’da en iyi yabancı film dalında yarışacak. Timbuktu, resmi olarak Cannes film festivaline başvurusundan bu yana dünya genelinde birbiri ardısıra ödüller kazanıyor. Film şimdiden 660 bini aşkın izleyiciyle buluştu.
Gerçek yaşamdan hikaye
Filmde islamcı bir grup tarafından Mali’nin Timbuktu bölgesi işgal edilerek, şeriat yasaları uygulaması başlatılır. Artık müzik dinlemek, futbol oynamak, sigara içmek gibi sıradan eylemler dahi yasaklanmış ve halk bu yeni kanunlara uymazsa cezalandırılacak duruma gelmiştir. Filme konu olan ve gerçek yaşamdan hikaye edilen filmde Kidane ve ailesi Timbuktu’da insanların yüreğine korku salan karmaşanın altında hayatlarında yeni bir dönemin başlamasına tanık olurlar. Kendi halinde sıradan hayat yaşamaya çalışan aile, yeni islamist-köktenci yönetim altına giren bu bölgede bütün bu olayların dışında kalmaya çalışır. Her şey, Kidane’nin çok sevdiği ineğini katleden balıkçı Amadou’yu yanlışlıkla vurmasıyla değişecektir. Aile Timbuktu’nun acımasız kurallarıyla tanışır.
Filmin senaryosunda anlatılan gerçek olaylardan esinlenen Timbuktu bölgesi, 2012’de bir yıla yakın bir süre Magreb El Kaide’si ve İslamın Savunucuları anlamına gelen Ensar Dine örgütü tarafından işgal edilmişti. Timbuktu, 2013 yılı sonunda Fransız müdahalesi ile geri alınmıştı. Bu şiirsel ve duygu yüklü filmde, çok katı bir İslam versiyonunu dayatan entegrist diktayla karşı karşıya kalan birçok kişinin kaderleri buluşuyor. Timbuktu’da, kadın ve erkeklerin sessiz ve onurlu mücadelesini, çocukların belirsiz geleceği ve yaşam yürüyüşünü anlatıyor.
Ödüller
Cesar Akademisi, Timbuktu filminin 2015 Cesar ödülleri için belirlendiğini açıkladı. En iyi Fransız filmlerinin ödüllendirildiği Cezar ulusal film ödülleri, Fransa’nın Oscar’ı olarak değerlendiriliyor.
Timbuktu, aynı zamanda 22 Şubat’ta Los Angeles’ta Oscar’da en iyi yabancı film için yarışacak. 2 Ocak günü “20. Lumieres Ödülleri” yarışmasında en iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü aldı.
1960’lı yılların başında Moritanya’da doğan Abderrahmane Sissako, 1989’dan bu yana on dolayında sinema eserine imza attı. Bunların çoğunluğu, antikapitalist mücadeleleri konu alan filmlerden oluşuyor.
Yönetmenin 2006’da Bamako, 2002’de Avrupa’ya sürgünü anlatan “Mutluluğu beklerken” ya da 2000 yılında Afrika’daki moderniteyi anlatan “Yeryüzündeki yaşam” isimli filmleri bu kapsamda yer alıyor.
ANF/PARİS