Timoq 25 gün hapsedildi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran

  • HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Timoq köyünün boşaltılmak istendiğini; 25 günlük yasakta köylülerin işkence ve ev hapsine maruz kaldığını söyledi. 

Türk askerlerinin köylülere işkence etmesiyle gündeme gelen Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timoq köyünde 31 Mart’ta ilan edilen yasak, 25 gün sonra kaldırıldı. Köyün giriş çıkışa kapatılması gerekçe gösterilen askeri saldırının, Mişrîta (Yedibölük), Kêl Hezna (Kel Hasan) ve Elqîs (Belkıs) köylerinin kırsalında devam ettiği öğrenildi. Köye girişleri 5 Nisan'da engellenen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yasağın kalkmasıyla 20 gün sonra köye gidebildi. Başaran, yaşananları köylülerden dinledi. 

Ormanda işkence

Köylülere işkence yapıldığının gösteren Yahya Karabaş’ın görüntü ve beyanlarına işaret eden Başaran, "Sahte, yani yalancı infaz dediğimiz metot uygulandı. Buradaki amaç köylülerin kendi aleyhlerine ifade verdirmek ve köyü boşaltmak. Karbaş’a yapılanlar bunun bir kanıtı. Karabaş’ın başının önünde silah patlatıldı. Ormanlık alanda saatlerce işkenceye uğradı. Saatlerce çamurda işkenceye maruz kalmış. Yoğun bir şekilde işkence gören Karabaş, daha sonra serbest bırakıldı” dedi. 

İletişim kesildi

Köyün dış dünya ile bağlantısının 25 gün boyunca kesildiğini kaydeden Başaran, "Yasak kalktıktan sonra geldiğimizde aslında köyün sadece dış dünya ile değil, köy içinde de iletişim kurmalarının engellendiğini öğrendik. Köylülerin birbirleri ile konuşmalarını, iletişim kurmalarını engellemek için köye binlerce asker yığılmış. Kepçeler ile birçok yer kazılmış. Ağaçlar kesilerek doğa talan edilmiş” şeklinde konuştu.

Köylülere ev hapsi süreci

Köylülerin 25 gün boyunca devam eden yasak, işkence, gözaltı ve doğa talanından kaynaklı can güvenliği endişesi duyduklarını belirten Başaran, yasak süreci boyunca ev hapsi yaşadıklarını söyledi. Başaran, şunları kaydetti: “15 kişi gözaltına alındı. Çoğu işkenceden geçirildi. Üç kişi hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Bunlardan bir tanesi 80 yaşında. Asker yığınağının ve sürekli patlama halinin olduğunu ilettiler. İşkence, ev hapsi ve daha birçok suç işlenmiş burada. Köylüler ile birlikte suç duyurusunda bulunacağız.” 

Boşaltılmak isteniyor

Timoq köyünün 90’lı yıllardan bu yana “özel güvenlik bölgesi” olarak görüldüğünü ve boşaltma amacıyla sürekli köylülere baskı uygulandığını anımsatan Başaran, şöyle devam etti: “Uzun bir süredir köylülerin meralarında hayvanlarını otlatmasına izin verilmiyor. Meranın yanı sıra köyün çevresinde de bu yasak devam ediyor. Köyleri boşaltıp şehirlere göç ettirmek istiyorlar.”   MA/BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.