Tiranlıkla mücadelede bir kadın: Fazilat Allameh Haeri
Kadın Haberleri —
- Matematikte bir dahiydi ve bölgede kadınlar için matematik okulları olmamasına rağmen, Maarif Müdürlüğü Fazilat’a erkek okulunda okuma izni vermişti. Fazilat Allameh Haeri, zindanda sonuna kadar direnen tutsaklardan biriydi.
Fazilat Allameh Haeri, 1959’da Sahrud’da doğdu. Lise yıllarını Semnan’da geçirdi. Matematikte bir dahiydi ve bölgede kadınlar için matematik okulları olmamasına rağmen, Maarif Müdürlüğü Fazilat’a erkek okulunda okuma izni vermişti. Fazilat Allameh Haeri tüm bölgede birincilikle mezun oldu. 1978’de Tahran Üniversitesi’nin prestijli Teknoloji Okulu’na mühendislik okumak için kabul edildi.
Tahran’ın kenar mahalesinde faaliyet yürüttü
Babası, Humeyni’nin hayatını korumak için din adamlarının Şah’a gönderdiği mesajı imzalayan din adamlarındandı. Şah’ın devrilmesinden sonra Fazilat, 1979’da Teknoloji Okulu’ndaki Müslüman Öğrenciler Cemiyeti’ne katıldı. İran Halkın Mücahitleri Örgütü’nün (PMOI) öğrenci bölümünde yer aldı ve faaliyetlerine Tahran’ın güney kenar mahallelerinde devam etti.
Canlı ve yaratıcı bir kadın
Fazilat’ın güney gecekondu mahallelerinde geçirdiği zamanı için bir yoldaşı şöyle yazmıştı: “Siyasi faaliyet yıllarında Fazilat’ın takım arkadaşıydım. Organizasyonunu ve çalışanlarını seven son derece canlı ve yaratıcı bir insandı. Her zaman ani değişiklikleri düşündü ve bunları çözmek için oldukça yüksek yaratıcılık ve özgünlük kullandı. Fazilat’ın şefkati, özverisi, yaratıcılığı ve azmi nedeniyle ekibimiz diğer ekiplere göre nispeten daha başarılı oldu. Ablası İran Tudeh Partisi üyesiydi, annesi hastaydı ve erkek kardeşi ve babası o çocukken vefat etmişti. Sorunlar karşısında asla boyun eğmedi ve ailesi ona güvendi.”
209 Koğuş’un bodrumunda 3 yıl
20 Haziran 1981’den ve din diktatörlüğüne karşı ülke çapında direnişin başlamasından sonra Fazilat, özel askeri eğtimlere katıldı. Daha sonra tutuklandı ve hapsedildi. Amcalarından ikisi rejimin Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) üyesiydi ve muhtemelen onlar onu ifşa etti.
Fazilat’ın hücre arkadaşlarından biri hapishane anılarında, “Fazilat, PMOI destekçilerinin örgütlendiği ve hapishane dışı bağlantıları olduğu 209 Koğuş’undaydı. Bir süre sonra örgütlü sistemleri bozuldu ve tüm üyeler yeniden sorguya ve işkenceye alındı. 2 ila 3 yıl boyunca 209 Koğuşu’nun bodrumunda ve hücre hapsinde tuttular. 1986’ya kadar birçok kişi onların [mahkumların] idam edildiğini düşündü. 1986’da genel koğuşa geri getirildiler ve Fazilat’ı tekrar gördüm.
Her an idam edilmeyi bekledi
“Bunca yıldır nasıl her an idam edilmeyi beklediklerini anlattı. Her gece, akşam sorguları yapıldıktan sonra hücrelere geri götürülmüş ve daha oturmadan sorgucular gelip tekrar dışarı çıkmalarını ve onları dizlerinin üzerinde yürümeye ve karga sesleri çıkarmaya zorlamış! Ya da elleri ve ayakları üzerinde yürümeleri ve köpek sesi çıkarmaları istenmiş! Bazı geceler [gardiyanlar] mahkumları infaz için çağırarak onlara sürekli bir önsezi ve endişe hissi veriyordu. Bazen en küçük seslerden uyanır ve titrerlerdi.
Sık sık şarkı söylerdi
Ancak Fazilat, bu kadar zorlu bir süreçten geçmesine rağmen olağanüstü ruhunu hiçbir zaman kaybetmedi. Hücre arkadaşlarına hareketleri öğretirdi ve geceleri bir araya geldiğimizde sık sık şarkı söylerdi.”
1988 idam edildi
Fazilat Allameh Haeri, sonuna kadar direnen tutsaklardan biriydi. 7 yıl boyunca sürekli işkence gördü. 1981 yılında iki kez ameliyat oldu. Tabanlarının eti dökülmüştü ve [cerrahlar] uyluklarından ayaklarına et nakletmek zorunda kaldılar. 1983 yılında cezaevindeki faaliyetleri nedeniyle 2 yıl hücre hapsine gönderildi. İşkence ve sorgulamaları hiç durmadı ve sonunda direnişi ve azmi nedeniyle İran’da 1988’de siyasi tutsakların katliamında asıldı.
Fazilat’ın büyük ismi ve cesareti, mollaların en büyük liderinin tiranlığına ve despotluğuna karşı savaşan İran’ın direnişçi kadın kahramanlarının tarihine böyle yazıldı.
https://women.ncr-iran.org’tan çevrilmiştir.