TJA meclisini seçti

Kadın Haberleri —

.

.

  • ’Faşizme karşı kararlı, özgürlükte ısrarcıyız’ şiarıyla 4. Konferansı gerçekleştiren TJA, konferansın ilk gününde yürüttüğü tartışmalar ardından meclisini seçti. İkinci gününde ise Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’dan kadın örgütlerinin katılımıyla ve dayanışma mesajları ile  devam etti.

"Em li dijî faşîzmê bi biryar û di azadiyê de bi israr in" (Faşizme karşı kararlı, özgürlükte ısrarcıyız) şiarıyla Bakurê Kurdistan’ın Elîh (Batman) kentinde bir araya gelen Tevgere Jinen Azad (TJA) 4. Konferansını gerçekleştiriyor. TJA’nın kadın iradesini esas alan demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü yaşamı, kadın öncülüğünde inşa etme amacıyla gerçekleştirdiği konferansa Türkiye'nin ve Kürdistan'ın dört bir yanından 700 delege katıldı.

İlk gün öne çıkan başlıklar

Cumartesi günü basına kapalı olarak başlayan ve yüzlerce kadının katıldığı konferansın ilk gününde, İran'da "ahlak polisi" tarafından katledilen ve  tüm dünyada isyanı sürdürülen Jîna (Mahsa) Amini direnişine ve İran rejiminin politikalarına dikkat çekildi. Rojhilatê Kurdistan’da devam eden direnişi selamlayan Konferans, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrite, doğa kırımına, Bakurê Kurdistan’da devreye konulan "üniformalı şiddete”, özel savaş politikalarına, cezaevleri ve hasta tutsakların durumuna, kadına yönelik şiddet, kadın yoksulluğu ve özelde genç kadınlara yönelik politikaları gündemine aldı. 

Açılış konuşmasını yapan TJA üyesi Zeynep Boğa, kadın direnişinin dünyanın birçok yerinde yaşam bulduğunu, kadınların direnişlere öncülük ettiğini ve Ortadoğu’nun da bu direniş alanlarından biri olduğuna dikkat çekti.

TJA yeni dönem meclis üyelerini seçti

İlk gün yapılan çalışmanın sonunda konferans 61 kişilik meclis üyesini seçti. 61 kişilik TJA meclisi daha sonra 21 kişiden oluşan yürütmesini seçecek.

Pervin Buldan: Yüreğimiz İranlı kadınların yanında

Bugün gerçekleştirilen konferansın ikinci gününde ise Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'dan pek çok önemli isim katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, konferansta konuştu. Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden katılan kadınlara teşekkür eden Buldan, "Bu konferansta yüreğimizin bir kısmı burada ama yüreğimizin diğer kısmı İran'da Jîna Amînî için direnen, onun katledilmesine karşı çıkan İranlı kadınların yanında. Yüreğimizin bir kısmı burada, diğer kımsı cezaevlerinde rehine olarak tutulan Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ'ın, Sebahat Tuncel'in, Aysel Tuğluk'un, Gülser Yıldırm'ın ve ismini sayamadığım onlarca kadın arkadaşımızın yanında” dedi. Konuşmasında her kadın katliamının, şiddetin politik olduğunu dile getiren Buldan şöyle dedi: “Erkekler şunu bilsin ki Jina Amina'ya yapılanlar her birimize yapılanlardır. Katledenler bilsin ki karşınızda örgütlü kadın duruşu var. Evet, biz ortaklaşmamızla, mücadelemizle, dayanışmamızla bundan sonra kadınlara yönelik her türlü şiddetin önüne geçmek için birlikte hareket etmek zorundayız.” 

Kadınlar ortak mücadeleye dikkat çekti

Cezaevindeki tutsak TJA’lı kadınların mesajlarının okunduğu konferansta Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve Bağımsız feminist Hülya Osmanoğlu’ da birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan’daki kadın mücadelesine ve devletlerini kadına yönelik politikalarına, feminist mücadelenin önemine değinildi. 

Lübnan’dan gelen Ghina Al Andary, Başûrê Kurdistan’dan katılan Gulnas Eziz Qadir, Avrupa Özgür İttifakı (EFA) Lorena López de Lacalle’de yaptıkları konuşmada ataerkil sisteme, kadın mücadelesinin ortaklaşmasına dikkat çekti. Konferans sürüyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.