TJK-E: Hesap soruyoruz

Kadın Haberleri —

8 Mart eylemi

8 Mart eylemi

  • TJK-E, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını yazılı bir açıklamayla duyurdu. 2022 8 Mart’ını “Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa!” sloganıyla karşıladıklarını belirten TJK-E açıklamasında, “Erkek egemen sistemin tüm çirkinlik ve kötülüklerine karşı öfkemizi kuşanıyor, hesap soruyoruz!” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını yazılı olarak açıkladı. Açıklamada, Rosalar’dan Saralar’a zulme karşı direnen tüm kadınların 8 Mart’ın kutlayan TJK-E, sonunu kadın özgürlük mücadelesinde gören erkek egemenlikli sistemin, kadınları hedef aldığını belirtti.
Kapitalist modernite sisteminin sahte özgürlükler yarattığını, kölelik, sömürü ve şiddet ürettiğini belirten TJK-E, kadın kırım politikasında da derinleştiğini kaydetti.

Toplumsal hareketlerin öncüsü kadınlar
TJK-E açıklamasında şöyle dedi: Bugün dünya genelinde yükselen ataerkilliğe, cinsiyetçiliğe, faşizme, militarizme, emek sömürüsüne ve muhafazakarlığa karşı kadınların ciddi bir direnişi ve mücadelesi gelişmektedir. 21. yy’da da kadınlar toplumsal hareketlere öncülük etmekte ve öncülüğü örgütlemektedir. Bu durum Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu’da, Afrika’da, Latin Amerika’da ve Avrupa’da belirgin bir düzey kazanmıştır. Dünyanın neresinde olursa olsun gelişen kadın direnişleri evrensel çapta birleşmekte ve dalga dalga tüm dünyayı etkisini altına almaktadır. 

‘Mücadelenin mimarı Önder Apo’dur’
Açıklamasında, kadın mücadelesinin her geçen gün radikalleştiğini belirten TJK-E, Kürt kadın mücadelesinin dünyada çapında yarattığı etkiye işaret etti: Özgün ve özerk örgütlenmeleri, öz savunması, özgürlük bilinci ve demokratik sistemi ile Kürt kadınları kadın özgürlük mücadeleleri tarihinde yeni bir sayfa açtı. Bu mücadelenin mimarı Önder Apo’dur. Önder Apo, toplum içerisindeki kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği görmüş ve yaratılan kölelik şifrelerini çözmüştür. Erkek egemen sistemin 'önce kadınları vurun' anlayışına karşı 'önce kadınları kurtarın' tespiti ile cevap vermiştir. Toplumsal devriminin en temel ayağını kadının özgürlüğüne dayandırmıştır. 

Öne çıkan talepler
İkinci yılına giren 'Kadın Kırımına Karşı; Özgür Kadını ve Toplumu Savunma Zamanı' hamlesi temelinde mücadeleye devam ettiklerini belirten TJK-E, 2022 8 Mart’ını “Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa!” sloganıyla karşıladıklarını açıkladı. TJK-E  şöyle dedi: Bu yıl 8 Mart eylem ve etkinliklerinde, günümüzde hâlâ tüm şiddetiyle yaşanan kadın kırımına, kadın katliamlarına, zindanlarda işkence ve katliamlarla karşı karşıya kalan kadın siyasi tutsaklara, tüm dünyayı tehdit eden ekolojik sorunlara, emek sömürüsüne ve eril şiddet başta olmak üzere kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekeceğiz. Bu sorunlara karşı çözümler ise kadınların örgütlü gücü, öz savunması ve ortak mücadelesi ile gelişecek.

Her ülkede farklı planlama
Her ülkede 8 Mart’ı farklı bir gündem ile karşılayacaklarını açıklayan TJK-E 8 şunları kaydetti: Almanya’da; Şengal ve Efrîn yaşanan kadın kırımına karşı kadınlar eylemde olacak! Şengal'de ve Efrîn'de tüm dünyanın gözleri önünde bir kadın kırımı yaşandı. Hâlâ binlerce Êzîdî kadın kayıp iken, Efrînli kadınlar işgalci faşist AKP-MHP rejimine bağlı çeteler tarafından her türlü saldırı ile karşı karşıya kalmakta, kaçırılmakta, şiddete maruz kalmakta, katliama uğramaktadır. Tüm dünyanın gözleri önünde Diktatör Erdoğan’ın emriyle bir insanlık suçu işlenmektedir. Diktatör Erdoğan yargılanana ve cezalandırılana kadar mücadelemiz devam edecek. 
“Fransa’da; başta Paris Katliamı olmak üzere kadın özgürlük mücadelelerinde yer alan kadınlara dönük gelişen politik cinayetlere karşı alanlarda olacağız!” diyen TJK-E, erkek egemen sistemin kendisi için tehdit gördüğü kadınları katletmekten çekinmediğini beyan etti.
İsviçre’de ekolojik kırıma karşı alanlarda olacağını duyuran TJK-E, Belçika’da; Türkiye’deki zindanlarda yaşanan katliam, işkence ve baskılara karşı alanlarda olacağını duyurdu.
Hollanda’da; Kürdistan’da kullanılan kimyasal silahların kullanımına karşı alanlara çıkacaklarını açıklayan TJK-E, kimyasal silah kullanımına karşı sessizliği kabul etmeyeceklerini söyledi.
İskandinav ülkeleri olan İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’da kadın emeğinin sömürüsüne karşı alanlara çıkacakların duyuran TJK-E, İngiltere’de de giderek yükselen erkek şiddetine karşı 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını açıkladı.

Eylemler 1 ila 8 Mart tarihleri arasında 
TJK-E açıklamasında şunları kaydetti: 1-8 Mart tarihleri arasında Avrupa’nın onlarca merkezinde eylem ve etkinliklerimizle alanlarda olacağız. Ayrıca panel, seminer, info standlar, sokak etkinlikleri, film gösterimleri, müzik dinletileri, kadın buluşma geceleri gibi etkinlikler bu süreç boyunca devam edecek. Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika, Hollanda, İngiltere, Avusturya, İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’nın yanı sıra Kanada, Kıbrıs ve Avustralya’da da Kürt kadınları olarak 8 Mart günü alanlarda faşizme ve soykırıma karşı özgürlüğü savunacak, direnişi yükselteceğiz. 
8 Mart’ta “erkek egemen sistemin tüm çirkinlik ve kötülüklerine karşı öfkemizi kuşanıyor, hesap soruyoruz!” açıklamasını yapan TJK-E, “Tüm kadınları 1-8 Mart tarihleri arasında “Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa!” şiarıyla gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinliklere katılmaya çağırıyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.