‘Toksik erkeklik’ kültürüne son

Kadın Haberleri —

.

.

  • Avusturyal kadınlar, parlamentoda tecavüz iddialarını örtbas eden hükümeti teşhir ederek, ülkede yükselen 'toksik erkekliğe' karşı reform yasaları talep ediyor.

HABER MERKEZİ

Avustralya’da iktidardaki Liberal partinin iki üyesine yönelik tecavüz iddiaları protestoları ateşledi. Liberal parti hükümeti, tecavüz iddiasını örtbas etmekle suçlanıyor. ’Toksik erkekliğe son’ diyen kadınlar, şiddetin sona ermesini istedi.

“Parlamentoda toksik erkeklikle ilgili açıkça bir sorun var” diyen 4 Mart Adalet protesto hareketinin organizatörü Hanine Hendry, “Ama korkutucu olan şey, bunların çocuklarımızın, genç erkeklerin ve kadınların etkilendiği rol modeller olması” dedi.

Bir Melbourne akademisyeni olan Hendry, geçen hafta yapılan bir dizi protestodan birinde on binlerce göstericiye önderlik etti. Protestocular, kadınları korumak için yasal reformlar ve iki parti üyesine yönelik tecavüz iddialarına yönelik bir hükümet soruşturması çağrısında bulundu.

Gösteriler, sadece tecavüz kültürünü teşhir etmekle kalmadı, her hafta bir kadının aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği bir ülkede, kadınlara karşı işlenen cinsel taciz ve şiddet sorununu da açığa çıkardı.

Hükümetin en üst kademelerinde iddia edilen tecavüzlerin bardağı taşıran son damla olduğunu belirten kadınlar, Avustralya’nın kolonizasyonu sürecinden itibaren gelişen ‘maço kültürü’ne karşı, eşitlik etrafında derin bir kültürel değişime ihtiyaç olduğuna da vurgu yaptı.

Ne olmuştu?

Geçen ay eski bir Liberal parti danışmanı olan Brittany Higgins, 2019’da Savunma ve Sanayi Bakanı’nın binasında bir meslektaşının kendisine tecavüz ettiği iddiasını polise taşımış, ancak ‘işinin tehlikede’ olduğunu hissetmesi nedeniyle davayı takip etmemişti. O zamanki Savunma Bakanı ve patronu Linda Reynolds, bu iddiayı kamuoyuna açıklarken, kendisine ‘yalancı inek’ dediği için Higgins’e tazminat ödemek ve özür dilemek zorunda kaldı.

İki hafta sonra da Avustralya’nın başsavcısı Christian Porter, 1988’de bir münazara yarışmasında 16 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği iddiasını yalanlamıştı. Polise şikayette bulunan kadın daha sonra intihar etmişti ancak arkadaşları bağımsız soruşturma talebinde bulunmuştu. Talep, hükümet tarafından reddedilmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.