Toplu mezarın üstüne mezarlar

  •  Sergolan’da 1995-1996 yılları arasında çıkan çatışmalarda şehit düşen 9 gerillanın toplu gömüldüğü mezarın üstüne yeni mezarlar yapıldı. 

 

Sêmsûr’un Sergolan (Gölbaşı) ilçesine bağlı Çalxan (Yarbaşı) köyünde bulunan Kûz Dağı’nda 1995-1996 yılları arasında yaşanan çatışmalarda 11 kişi şehit düştü. Cenazeleri, askerler tarafından köyün içerisinde bulunan mezarlığa toplu bir şekilde gömüldü. İlerleyen yıllarda sadece ikisinin cenazesi aileleri tarafından teşhis edilerek, kendi memleketlerine götürüldü. 9 cenazenin bulunduğu toplu mezar, köylülerin çabalarıyla briket ve taşlarla örüldü. Aradan geçen 27 yılda mezarların olduğu alan tahrip edildi ve günümüzde mezarların olduğu alanda yeni mezarlar yapıldı, cenazelere ait kemiklerin akıbeti ise bilinmiyor.

Cenazelerin gömüldüğü tarihte köyde yaşayan ve toplu mezarın yerini bilen köy sakinlerinden Halil Karaçalı, 2000’li yılların başında ekonomik sıkıntılar nedeniyle köyden göç etti. 23 yıl köyden uzakta yaşayan Karaçalı, köyüne döndüğünde mezarın bulunduğu alanda yeni mezarların yapıldığına tanık oldu. MA’dan Ceylan Şahinli’ye konuşan Karaçalı, 1995-1996 yılları arasında yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin askerler tarafından toplu bir mezara gömüldüğünü söyledi.  Karaçalı, “Kepçe ile açtıkları çukurların içerisine atıyordu. Hiçbirinin mezarı belli değildi, onları üst üste atıyorlardı” dedi. 

Köylüler olarak mezarların etrafını briketle çevirdiklerini söyleyen Karaçalı, “Yeni mezarların yapıldığı alanda 9 cenaze vardı. Bu mezarların üzerine yapmışlar, ancak kazılarda onların kemiklerine hiç mi denk gelmediler?” diye sordu. Toplu mezarın etrafına dizdikleri briketler yerinde olmadığı için yeri saptayamadığını dile getiren Karaçalı, mezarlığın içerisinde bir alanı işaret ederek, buranın altında 9 cenaze olabileceğini söyledi.

Yeni mezarları yapanların da toplu mezardan habersiz olduklarını dile getiren Karaçalı, “Mezarın her hangi bir plan ve projesi bulunmuyor. Biz yıllarca sadece briketlerle korumaya çalıştık” diye konuştu. Karaçalı, insan hakları örgütleri başta olmak üzere bütün yetkili kurumlara çağrıda bulunarak, toplu mezarın akıbetinin ortaya çıkarılmasını istedi.  ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.